Tech

Szél akadályozta a napelemes repülőt

Félúton visszafordult az eddigi legnehezebb útjáról a Solar Impulse - a sors iróniája, hogy a napenergia-meghajtású gépet épp egy másik megújuló energiaforrás gátolta meg célja elérésében.

A svájci Solar Impulse bő egy hete szállt le a marokkói főváros nemzetközi repülőterén, Rabatból pedig szerda reggel jó látási körülmények között indult tovább, hogy megtegye az 550 kilométeres, 16 órásra tervezett útját az Atlasz-hegység délkeleti részén, két hegylánc között fekvő Uarzazatba.


Felszállás Rabatban (Fotó: Solar Impulse)

Már elhaladt Casablanca mellett és Marrákes felé tartott, amikor a váratlanul rosszra fordult időjárási viszonyok, a heves széllökések miatt az út megszakítására kényszerült. A Rabat-Uarzazat repülőút már az indulás előtt is a napelemes repülőgép eddigi legnehezebb útvonalának ígérkezett a száraz és forró éghajlati viszonyok, valamint a több mint 3000 méter magas Atlasz-hegység közelsége miatt.

A vállalkozás szervezői szerint a repülőgép és a pilóta egy percig sem volt veszélyben – olyannyira, hogy a csapat tagjai azzal viccelődtek, André Borschberg csak azért fordult vissza, mert egyszerűen nem bírta a sivatagi hőséget.

A Solar Impulse misszió irányítói azért választották célpontnak Uarzazatot, mert a marokkói kormány e város mellett akarja felépíteni a világ legnagyobb naperőművét. A pilóta a projekt közelében szándékozta letenni a gépet, ugyanis a fejlesztők elmondása szerint a Solar Impulse elsődleges célja nem a repülés forradalmasítása, hanem az, hogy felhívja az emberek figyelmét az új technológiákban rejlő lehetőségekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik