Tudomány

Átrepülte Svájcot egy napelemes repülő

Bertrand Piccard világ körüli útra készül az éjszaka is repülni képes járművel.

Bertrand Piccard kalandkereső léghajós Solar Impulse nevű napelemes repülőgépének szerdai tesztrepülésével azt kívánta bemutatni, hogy a kizárólag napenergiát használó különleges légi jármű a nemzetközi légikikötők forgalmához igazodva, a menetrendszerinti járatok zavarása nélkül képes közlekedni.

A Solar Impulse a talajszinttől számítva 150-300 méteres magasságban repült.

Óránként 50 kilométeres sebességgel tette meg a Zürichig tartó utat.

A napelemes repülő 45 percig tartózkodott a nemzetközi repülőtér kifutóján, mielőtt visszaindult volna a 270 kilométeres távolságra lévő payernei katonai bázisra.

A napelemes, karbonszálas repülő szárnyfesztávolsága 63,4 méter, súlya mindössze 1600 kilogramm. A szárnyak felületén 12 ezer szilíciumcellát helyeztek el, azok gyűjtik be a Nap energiáját a négy, egyenként 10 lőerős villanymotor működtetésére.

Bertrand Piccard – a híres feltaláló Auguste Piccard unokája – azt tervezi, hogy a Solar Impulse-szal 2013-ban, de legkésőbb 2014-ben megkerüli a világot.

A rekordnak számító júliusi próbarepülés során a különleges szerkezet 8500 méteres magasságig emelkedett, és ezen a szinten maradt napnyugtáig.

A gépnek ez idő alatt kellett összegyűjtenie annyi energiát, hogy éjszaka is a levegőben tudjon maradni. Napnyugta után mintegy két órával a Solar Impulse 1500 méterre süllyedt, és az éjszakát ezen a magasságon repülte végig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik