Tech

Napfény vitte Marokkóig

Teljesítette első interkontinentális útját a Solar Impulse napelemes repülőgép, mikor szerda hajnalban leszállt a marokkói főváros, Rabat nemzetközi repülőterén.

A megújuló energiával működő jármű próbarepüléséről még 2010 áprilisában számoltunk be. A napelemes repülő azóta sikerrel vette az akadályokat: kipróbálta magát éjjel, átrepülte hazáját, Svájcot, majd Madridba indult, hogy onnan jusson el Marokkóba.

A május 28-ra tervezett továbbrepülést rossz időjárás miatt el kellett halasztani, így a gép végül kedden, hajnali 5 óra 22 perckor szállt fel, és 19 órai repülést követően, éjfél után érkezett meg Rabatba. Az eddig megtett út azonban csak a világkörüli utazás próbarepülésének számít.


Az érdeklődők nemcsak a gép útját, hanem az állapotát is figyelhették a neten.

Nem sokkal azelőtt, hogy a gép svájci pilótája, Bertrand Piccard leszállt a marokkói fővárosban, a projekt társalapítója, a szintén pilóta André Borschberg a helyszínen kijelentette újságíróknak: a Solar Impulse bebizonyította, hogy a kifejlesztett technika megbízhatóan működik. “A gép képes éjjel és nappal is repülni.”

Egyetlen hiányossága már csak az, hogy egyelőre nem képes utasokat szállítani. Egyelőre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik