e3
Tech

Álomország tengerpartja: Los Angeles

e3 (e3)
e3 (e3)

Még csak az első napon vagyunk túl, máris valóságos videojáték- és hardverorgia tombolt a Los Angelesben zajló Electronic Entertainment Expón, közismertebb nevén az E3-on. Lehetetlen küldetés lenne a gamervilág legnagyobb seregszemléjének minden egyes információmorzsáját egyetlen cikkben felsorolni, ennek ellenére megpróbáljuk összegyűjteni, és dióhéjban bemutatni azokat a legfontosabb címeket, premiereket, kütyüket, fejlesztéseket, amelyek június 5-étől 7-éig lázban tartják a Föld játékosait.

Kicsit sem objektív összeállításunkat rögtön egy hazai vonatkozású hírrel kezdenénk: az Expón levetítették a magyar Digic Pictures nevű, animációs filmeket készítő cég legújabb előzetesét, amely az Assasin’s Creed 3 című játékhoz készült. Most már elárulhatjuk, mikor februárban a Hír24 riportere a Hajógyári-szigeten fekvő mozgásrögzítős stúdióban járt, éppen ennek a videónak a felvételei forogtak, így igazán különleges látnunk a gyönyörű végeredményt. Íme:

A Ubisoft kiadó Assasin’s Creed 3-ja egyébként az E3 egyik húzóneve. A kiegészítő epizódokkal ősszel trilógiává avanzsáló sorozat legújabb darabja, a korábbi részekhez hasonlóan, a hatalomvágytól fűtött galád templomosok és az ellenük megszállottan harcoló asszaszinok rendjének titkos küzdelméről fog szólni.

A történet ezúttal a XVIII. századba, az amerikai függetlenségi háború idejére repíti vissza a játékost, aki az indián gyökerekkel rendelkező Connor nevű főszereplővel kaszabolhatja le a gyarmatok lakóira törő, vörös kabátos brit dragonyosokat. Újdonsága, hogy a korábbi epizódokra jellemző városi környezet helyett a szabadon bejárható észak-amerikai vadon lesz a játék fő terepe. Ennek hozománya, hogy immár nemcsak katonákat vehetünk célba fegyvereinkkel, hanem vadászhatunk is. A sík vidékeken Connor hatalmas, a Hazafi című filmben látott csatákhoz hasonló ütközetekben vehet majd részt, és a tengeren is helyt állhat majd az angol flotta ellen.

Csatamén és sötét ló

A Ubisoft másik üdvöskéje, a Far Cry harmadik része, amely egyelőre csak annyiban hasonlít elődeihez, hogy saját szemszögű lövöldözős játék (FPS), amelynek a cselekménye egy szabadon bejárható egzotikus tájon, jelen esetben egy trópusi szigeten zajlik. A játék főszereplője egy Jason Brody nevű fiatalember, aki barátaival turistaként érkezik a paradicsomi helyszínre. Egy darabig minden idillinek tűnik körülöttük, ám a csapat belekeveredik a szigetlakókat megosztó véres konfliktusba. Jason csaját elrabolják, és őt magát is foglyul ejti egy Vaas nevű pszichopata bandavezér, akinek a karmaiból kiszabadulva brutális vesszőfutásba kezd az életéért. Menekülés közben több mentálisan labilis karakterrel találkozik, és a sziget fojtogató atmoszférája szépen lassan őt is megőrjíti.

A kiadó egy vaskos meglepetést is tartogatott az E3 nyitónapjára: bejelentette, sőt játszható verziót villantott Watch Dogs című alkotásából, amelyről kész csoda, hogy eddig semmilyen hír sem szivárgott ki. Az első képkockák láttán biztosra mondhatjuk: csodaszép és grandiózus lesz. Ezt alátámasztja, hogy több újságíró azt hitte, új generációs konzolokra fejlesztik, ezért a Ubisoftnak gyorsan közölnie kellett: Playstation 3-ra és Xbox-ra készül a játék.

A háttérsztori szerint a jövőben nagy teljesítményű szuperszámítógépek irányítják majd a városokat. Ha egy profi hacker képes lesz ezt feltörni, akkor a mobiloktól kezdve a villanyrendőrökig bármi felett átveheti az irányítást, sőt az állampolgárokról is megtudhat gyakorlatilag bármit. Játékosként ilyen hackereket vezérelhetünk majd, akik nemcsak a kódfejtésben, de a közelharcban és a fegyverforgatásban is megállják a helyüket. Mindehhez a fejlesztők egy Chicagóhoz hasonló metropoliszt modelleztek le, amely a látottak alapján, a Grand Theft Auto szériából megismertekhez hasonlóan, él és lélegzik. Pikáns, hogy míg a Rockstar GTA-jának legújabb, ötödik részéből mostanáig csak egyetlen trailert mutattak (az E3-mon valószínűleg semmi újat nem tudhatunk meg a játékról), addig a Watch Dogsból már egy teljes küldetést megtekinthetett a közönség. Ugyan megjelenési dátuma még nincs, a nagy elődre veszélyt jelenthet az új kihívó.

Call of Duty télen-nyáron

Friss epizóddal jelentkezik az Activison milliós eladásokat produkáló nagyágyúja, a Call of Duty FPS-sorozat is, amely a Black Ops II alcímet kapta. A szériát az Infinity Ward fejlesztőivel évente váltva készíti a most soros Treyarch csapata, akik az első Black Ops hidegháborús történetét egy huszárvágással a nem is oly távoli jövőbe helyezték át.

Itt robotrepülők, drónok, lépegetők és gépfegyverrel felszerelt minihelikopterek hadával kell felvennünk a harcot, egy modern hidegháborús helyzetből fellángoló, a Kína és az Egyesült Államok közti konfliktus kellős közepén. A korábbi részek filmszerű, lineáris történetszálát az új epizódban többfelé ágazták, ám gyanítható, az egyjátékos módot ennek ellenére pár óra alatt befejezik a hardcore gamerek.

Merőben új, sötét világot teremtő játékkal jelentkezik a Bethesda Softworks. Dishonored című művük egy, a viktoriánus Londonra emlékeztető, steampunk elemekkel megfűszerezett, pestis-járta városban játszódik, amelyet egy diktatórikus hatalom tart az uralma alatt.

A főhős egy bizonyos Corvo Atano, a császárnő egykori testőre, akit a sztori szerint azzal vádolnak, hogy meggyilkolta parancsolóját. A férfi egy titokzatos idegennek köszönhetően megmenekül a börtönből, és különleges képességekkel, illetve egy ijesztő maszkkal felvértezve, véres leszámolásba kezd az elnyomók ellen, hogy helyreállítsa becsületét.

Welcome to the jungle!

Két játék helyszínét is katasztrófa sújtotta, esőerdőkkel benőtt nagyváros fogja alkotni. A Crysis harmadik részében a nanoruhába bújt szuperkatona, azaz a Próféta bőrébe bújva térhetünk vissza a természet által birtokolt New Yorkba, amely fölé a CELL nevű szervezet épített hatalmas nanogömböt. A hivatalos verzió szerint azért tette ezt, hogy megvédje egy korábbi földönkívüli invázió hatásaitól az ott lakókat. Valójában a cég világuralomra tör, amit a Proféta igyekszik megakadályozni. A Crytek által fejlesztett játéksorozat mindig is lenyűgöző grafikájáról volt ismert, így a legújabb rész megjelenése után is bizton számíthatunk a maratoni állkapkodásra.

A másik dzsungelvárosos játékról eddig keveset lehetett tudni, ám a kiadó Electronic Arts és az Uncharted szériát is jegyző Naughty Dog lenyűgöző demonstrációt prezentált róla az E3-on. A The Last of Us katasztrófa dúlta, posztapokaliptikus világában egy veterán katona, Joel illetve egy kislány, Ellie furcsa párosának túlélését egyengethetjük a fák és bokrok által uralt Pittsburghben.

A játékmenet filmszerű, mégis roppant interaktív. A most bemutatott videó alapján egy-egy veszélyes helyzetet többféleképpen is megoldhatunk: érdemes figyelni, Joel és Ellie hogyan reagál folyamatosan a körülöttük kialakult szituációra. Például, ha a férfi kutyaszorítóba kerül, a kislány az utolsó pillanatban egy jól irányzott késszúrással megzavarja a gyilkolásra készülő ellenséget. Az E3-as demóban a páros fosztogató túlélőkkel néz szembe, de nem lepődnénk meg, ha a jól megszokott zombihentelés is a fő feladataink közé tartozna majd.

Legenda vagyok

Lecserélt fejlesztővel gyártatja a Microsoft Xboxra írt exkluzív bombáját, a Halo legújabb részét. A negyedik epizódot a Bungie helyett 343 Industries készíti, és novemberben fog megjelenni. A játékosok ismét a páncélzattal borított arctalan hős, Master Chief bőrébe bújhatnak, hogy az őt segítő mesterséges intelligencia, Cortana segítségével felfedezzék egy ősi faj elhagyatott bolygóját. A Halo 4, a tervek szerint, egy új trilógia első darabja lesz.

Legendát élesztene fel egyben teremtene is a Square Enix: Lara Croft, több éves várakozás, újabb kalandot kap a kiadótól. Az egyszerűen csak Tomb Raidernek hívott epizód merőben új szemszögből közelíti meg a bájos akcióhős karakterét. Az előzménytörténetben Lara ezúttal a kemény, fegyverforgató akciósztár helyett egy sokkal emberibb, törékeny, félelmekkel teli nő képében jelenik meg előttünk. Természetesen, ahogy halad előre a cselekményszál, a főhős úgy válik egyre magabiztosabbá, az általunk ismert női Indiana Jonesszá. Lara, miután hajótörést szenved egy elhagyatott szigeten (hol máshol), egy őrült fogságába esik. Miután leleményességének köszönhetően megszabadul kötelékeitől, vérző sebekkel borítva, törött bordával elindul, hogy felfedezze a veszélyekkel teli földdarabot.

Ugyancsak a Square Enix gondozásában dobják piacra a Hitman következő részét, amelyben a hidegvérű kopasz bérgyilkos még halálosabb és még kreatívabb módon intézheti majd el célpontjait. Erről árulkodik a játék – igencsak naturalisztikusra sikerült – trailere is, amelyben a vonalkódos halálosztó egy csapat apácának álcázott gépfegyveres cicababát ver szó szerint pépé.

Dömping van

Természetesen nem a futottak még kategóriába tartoznak, de a hatalmas mennyiség miatt már csak röviden sorolnánk föl a többi fontosabb E3-as címet és fejlesztést.

A hackelős játék mellett a Ubisoft bejelentette a Splinter Cell legújabb részét is, amelyben a Tom Clancy által megálmodott, lopakodást mesterien űző titkos ügynök, Sam Fisher tér vissza, hogy telibe rúgjon pár terrorista segget a sötétből. A 2K Games feléleszti a már-már feledésbe merült, ám zseniális, stratégiával kevert akciójáték, az UFO: Enemy Unknown emlékét, és XCOM: Enemy Unknown címmel dob piacra játékot, amelyben fő feladatként a bolygónkon landoló földönkívülieket cserkészhetjük majd be.

Az Activisiontől játékot kap a Pókember és a Transformerek is, októberben pedig ismét zombihordákat irthatunk a Capcom által gondozott Resident Evil 6-ban. Az Electronic Artstól jön az új Fifa, a baljóslatú 13-as számmal ellátva, és egy új Need for Speed, melyben ismét a zsaruk elől menekülhetünk méregdrága sportautókban. A Sony újra beveti “karletépő” Kratost a görög istenek ellen egy Playstationre készülő God of War exkluzív előzménytörténetben, a Konami pedig várhatóan sok-sok vámpírral folytatja a legendás Castlevania című game sztoriját. Utóbbihoz egyébként szintén a magyar Digic Pictures kreált előzetes videót.

A Lucasarts a Csillagok Háborúja világát kelti életre, benne egy vadiúj fejvadász karakterrel, aki a Corruscant-bolygó misztikus és bűnnel átitatott 1313-as szintjén tesz rendet, emellett a nagy rivális, Star Trek univerzum is interaktívvá válik a Namco gondozásában. A Sega Alienekkel és tengerészgyalogosokkal támad nemsokára.

A Nintendo ma többet elárult Wii U nevű új konzoljáról, amelyre érkezik az aktuális Super Mario, a Microsoft pedig bejelentette, hogy az Xbox 360 konzol az úgynevezett Xbox SmartGlass alkalmazással, az Internet Explorer böngészővel és a Kinect vezérlővel egybekötve a jelenlegi multimédiás lehetőségeken messze túlmutató megoldásokat kínál majd.

A következő napokban IT-rovatunk folyamatosan figyelemmel kíséri az E3 eseményeit, és hírt ad a fontosabb történésekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik