Tech

A jó jelszó korral jár

billentyűzet (billentyűzet, )
billentyűzet (billentyűzet, )

Lehet, hogy a fiatalok otthonosabban mozognak a neten, az idősebbek viszont sokkal biztonságosabban.

A Cambridge-i Egyetem nemrég elvégezte a világ eddigi legnagyobb kutatását az adatvédelem és adatbiztonság témakörében. A Yahoo 70 millió felhasználójának adataiból kiderült, hogy az 55 év felettiek kétszer erősebb jelszót választanak, mint a tinik vagy a fiatal felnőttek.

A kutatást vezető Joseph Bonneau tanulmányában kiemelte, hogy a jelszó erőssége egyenesen arányos a felhasználó korával, vagyis – ahogy az életben általában – a bölcsesség korral jár.

Érdekes módon az évek mellett fontos tényezőként jelent meg a felhasználók nyelve is: ebben az összehasonlításban az indonéz nyelvet beszélők a leggyengébb, míg a német és koreai nyelvet beszélők a legerősebb jelszavakat választották.

S bár az talán nem meglepő, hogy a legnehezebben feltörhető jelszavakat azok találták ki, akik a leggyakrabban vették a fáradságot, hogy jelszót cseréljenek, az némileg ijesztő, hogy a leggyengébb felhasználók általában azután sem döntöttek erősebb jelszó mellett, miután (legalább) egyszer feltörték hozzáférésüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik