Tech

Jelszó helyett családi fénykép

A Windows 8 fejlesztői megújítanák, személyesebbé és biztonságosabbá tennék a bejelentkezést.

Az új módszer lényege, hogy belépésnél az érintőképernyős készülékünkön egy általunk kiválasztott fényképet kell általunk meghatározott módon végigtaperolni. Az alábbi képen például először apa feje körül kell óramutató járásával ellenkező irányba köröznünk, majd összekötni balról jobbra a tesók orrát, végül anya orrára bökni.


Pont, pont, vesszőcske, készen van a titkos jelszó

A Microsoft szerint ez a módszer több szempontból is jobb a jelenleg használatos alfanumerikus megoldásnál.

Egyrészről gyorsabb, hiszen egy érintőképernyőn “akár 30 másodpercet is igénybe vehet” egy jelszó begépelése. (Halkan tesszük hozzá, hogy ehhez nagyon lassan kell gépelni.)

Másrészről biztonságosabb bármilyen szám- és betűkombinációnál. Az biztos, hogy kiküszöböli a felhasználók jelszavak iránt tanúsított lustaságát, hiszen egy ilyen érintési sorozatot (egyelőre) nem lehet szisztematikusan feltörni vagy egyszerűen kitalálni.

Harmadrészt pedig személyesebb, hiszen sokkal könnyebb megjegyezni, hogy anyu és apu feje környékén mit kell tevékenykedni, mint egy karaktersort.

A Microsoft számításai szerint egy 5 karakterből álló jelszóhoz viszonyítva egy 5 érintésből álló jelszó majdnem 2,2 milliószor több lehetséges kombinációt rejt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik