Tech

Jelszó helyett szívdobbanás

Tajvani kutatók szerint az emberi szívverés olyan egyedi azonosítást tesz lehetővé, mint az ujjlenyomat.

Tudjuk, hogy megfelelő biztonságú jelszót kitalálni, ráadásul online profiljainkat egymástól eltérő kóddal ellátni roppant macerás, de talán mégsem érdemes olyat választani, ami szerepel a legnépszerűbbek között. Állítólag jelszónak egy egész mondat a legjobb, azonban fiókonként mást és mást fejben tartani nehézkes lehet.

A Microsoft családi fényképre cserélné a jelszavakat, a Google arcoskodna, míg mások olyan alternatívákon dolgoznak, melyek az ember egyedi, biometrikus tulajdonságait vennék alapul az ellopható, kitalálható kódok helyett.

Ezek közé tartozik a Nemzeti Csung Hszing Egyetem munkatársainak fejlesztése is. A tajvani kutatók szerint szívverésünk valójában – alig észrevehetően, de – szabálytalan, “ritmusa” soha nem ismétlődik meg ugyanúgy, ráadásul emberenként teljesen egyedi – éppen ezért teljesen egyedi titkosítást is lehetővé tesz.

A New Scientist szerint a fejlesztők már előálltak egy prototípussal is, amely a felhasználó tenyeréből kiolvassa a szívverés “mintáját”, majd ezt átalakítja egy matematikailag is értelmezhető kulccsá. Ezután az embernek nincs más dolga, mint ismét “bemutatni” a tenyerét, pontosabban azon keresztül a szívverését, a rendszer pedig a korábban tárolt kulcs segítségével feloldja a titkosítást.

A tajvaniak reményei szerint a rendszer a későbbiekben külső merevlemezek és egyéb olyan készülékek titkosítását szolgálhatja, melyeket a használathoz elég megérinteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik