Tech

A Facebook a tájékozottság záloga

A közösségi oldal szerint az információs hálónk legértékesebb tagjai azok, akikkel offline köszönőviszonyban sem vagyunk.


(Forrás: Facebook Data Team)

Számos alkalommal fogalmazták meg azt a kritikát, hogy a Facebook kiüresedett és az internet visszhang-termévé alakult át, vagyis egy-egy felhasználó csak a legközelebbi ismerőseitől származó információkat fogyasztja és osztja újra, vagyis viszonylag szűk spektrumát élvezi az internetnek.

A Facebook azt elismeri, hogy a felhasználók természetesen elfogultabban viszonyulnak a barátok és családtagoktól érkező információkkal kapcsolatban, azonban felhívja a figyelmet arra, hogy a diverzitás épp azon kapcsolatainkon keresztül valósul meg, akikkel nem találkozunk nap, mint nap. Ezek az emberek más körökben mozognak, vagyis új információkkal tudnak szolgálni.

Saját fontosságát pedig abban látja, hogy a való életben ezekkel a távolabbi ismeretségekkel nem tartanánk a kapcsolatot, vagyis az információ átadása és terjedése a Facebookon keresztül, annak segítségével valósul meg, tájékozottságunk tehát a technikai lehetőségnek és elsősorban a kevésbé fenntartott kapcsolatainknak köszönhető.

A már-már tanulmánynak is nevezhető szocio-ökonómiai levezetés nem rövid, de összességében arra mutat rá, hogy a tájékozottság magas fokának eléréséhez érdemes fenntartani a gyengébb kapcsolatainkat is.

Ráadásul ez ideális kifogás lehet azoknak is, akik képtelenek nemet mondani, ha valaki ismerősnek jelöli őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik