Tech

Ilyen lett az új iPhone

Gyorsabb, okosabb és érti az emberi beszédet - ez az iPhone 4S.

A termékbemutatót első ízben nem (a megromlott egészsége miatt visszavonult) Steve Jobs, hanem az Apple új vezérigazgatója, Tim Cook vezette a kaliforniai Cupertinóban. Az új telefon nem hiába nem kapta meg az 5-ös számot, hiszen a hardver szempontjából nem történt ugrásszerű fejlődés.

Az iPhone 4S az iPad 2-t is futtató, kétmagos A5 chipnek köszönhetően az iPhone 4-hez képest kétszer gyorsabb és 7-szer nagyobb grafikai teljesítménnyel rendelkezik. Az immáron 8MP-es kamera az eddigi 720p helyett 1080p HD minőségű videófelvételek készítésére képes.

Az igazi előrelépést az iOS operációs rendszer fejlesztései jelentik. Az iOS 5 kétszáznál is több új funkcióval rendelkezik, melyek közül a legkiemelkedőbb és a legtöbbek fantáziáját megmozgató, a Siri “személyi asszisztens” alkalmazás, ami egy sci-fibe illően tökéletesített beszédfelismerő rendszer: segítségével könnyedén kereshetünk a neten, de arra is választ kaphatunk, hogy aznap szükség lesz-e esernyőre. A digitális varázslásnak tűnő program azonban kizárólag az új iPhone-on lesz elérhető.

Ezen kívül azonban az iOS 5 szoftver – várhatóan október 12-től – elérhető lesz az iPhone 4-re és 3GS-re egyaránt, így a régebbi készülékek is élvezhetik a frissített operációs rendszer újításait, mint például a vezeték nélküli szinkronizálást a Mac vagy Windows rendszerű számítógépekkel.

Az október 14-től megrendelhető, új iPhone fehér és fekete színben lesz kapható, ára a 16 GB-os modell esetében 199 dollár lesz, a 32 GB-os 299, 64 GB-os készülék pedig 399 dollárba fog kerülni. Az iPhone 4 8 GB-os modellje mostantól 99 dollárba kerül majd az Egyesült Államokban, míg a 2009-ben piacra dobott iPhone 3GS telefonokat pedig ingyen igénybe veheti az, aki kétéves hűségnyilatkozatot ír alá az AT&T vagy a Verizon amerikai mobilszolgáltatónál.

Bár mindenki eladási rekordokra számít, az új okostelefon bemutatása nem hozta lázba a piacot, amit mi sem bizonyít jobban, hogy az Apple részvényei csaknem 5 százalékkal estek a bemutató után.

Aki kíváncsi Tim Cook teljesítményére és a teljes bemutatóra, itt tudja visszanézni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik