Tech

Kirúgnák a közösségi oldalakról az angol zavargókat

Az angol miniszterelnök szerint minden bűncselekmény gyanúsítottját le kéne tiltani a közösségi hálóról.

Az elmúlt napok angliai eseményei kapcsán hamar kiderült, hogy a BlackBerry Massanger, a Facebook és a Twitter elengedhetetlen volt ahhoz, hogy a zavargások résztvevői megszervezzék tevékenységüket. Éppen ezért David Cameron parlamenti felszólalásában arról beszélt, hogy bár az információszabadság alapvetően jó dolog, azt igenis meg kell akadályozni, ha emberek egy csoportja a közösségi hálót erőszak megszervezésére szeretné felhasználni.

Az angol kormány közvetlenül is meg fogja keresni a közösségi oldalakat, hogy a felelősség megállapításán túl megoldást találjanak az ilyen események jövőbeli megakadályozására.

S míg szerény véleményünk szerint ez a javaslat nagyjából annyira logikus, mintha az Apple-t vagy a Nokiát próbálnák meg felelősségre vonni azért, mert egy bűnelkövető ilyen telefonnal rendelkezett, ennél sokkal gyakorlatibb problémák is adódnak.

Először is kérdéses, hogy egyáltalán lehetséges, és ha igen, ésszerű-e egyes gyanúsítottakat letiltani a közösségi oldalakról; másrészről az ártatlanság vélelme okán nem tűnik jogosnak egy olyan ember digitális életét megbénítani, akiről kiderülhet, hogy ártatlan.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik