Gazdaság

Kevés helyen lehet kártyával fizetni

vásárlás (vásárlás, bankkártya, üzletkötés)
vásárlás (vásárlás, bankkártya, üzletkötés)

A hazai boltok kétharmadában csak készpénzzel lehet vásárolni, a svédeknél viszont már templomokban is van kártyaleolvasó.

Körülbelül 84 ezer helyen lehet az országban kártyával fizetni, ez a boltok és vendéglátóhelyek harmadát jelentik – írja a Metropol. Az egymillió főre jutó POS-terminálok számában Magyarország az uniós átlag felét éri el.

A jegybank szerint ezek az adatok nem tesznek jót a gazdaságnak és a pénztárcánknak sem, ezért több intézkedéssel is igyekszik ösztönözni az elektronikus fizetést.

A lap emlékeztet a hamarosan induló Fejér megyei kísérleti programra, amelyben a kereskedők kedvezményesen kapnak kártyaleolvasókat.

Az MNB szeretné kötelezővé tenni a kártyaelfogadást, de ez nem jelenti a kötelező kártyás fizetést, természetesen továbbra is lehetne készpénzzel fizetni, csak meg kellene adni a lehetőséget a kártyás vásárlásra is.

A cikkből kiderül az is, hogy a svédeknél már csak a pénzforgalom 3 százaléka bonyolódik készpénzben, van olyan bolt, ahol már csak kártyával lehet vásárolni, és még templomokban sem ritka a kártyás leolvasó az adományoknak. További részletek itt:

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik