Gazdaság

Ezért rettegünk a bankkártyás vásárlástól

bankkártya (bankkártya)
bankkártya (bankkártya)

Magyarországon a fizetési tranzakciók 89 százaléka még mindig készpénzes. Hihetetlen, de ennek egyik oka, hogy a magyarokat nagyon stresszeli a bankkártyás fizetés. De mitől is félünk?

A magyarok régiós összehasonlításban, például a lengyelekhez vagy a balti államok polgáraihoz képest is kevesebbet használják a bankkártyájukat – derül ki a Mastercard felméréséből. Ennek egyik oka az lehet, hogy még mindig sok állami juttatás jön készpénzben, s az elmúlt negyven évben megszoktuk, hogy mindent csekken fizetünk. Szerepet játszhat az is, hogy a szürke- és feketegazdaság szereplői sem szeretik a bankszámlát, hiszen azzal láthatóvá válhatnának az illegális ügyleteik – írja a Pénzcentrum.


Fotó: Kummer János

De vajon miért van az, hogy akinek bankkártyája van, az is inkább kiveszi a készpénzt a bankautomatából, s úgy fizet a kasszánál? Ez is kiderült a Mastercard felmérésből.

Egyszerűen félünk!

A felmérés készítői sem akarták elhinni, de kiderült, hogy a vásárlók félnek. Méghozzá attól, hogy a pénztárnál nem jut majd eszükbe a PIN kódjuk. Különösen az 50 évnél idősebbeknél jelent ez komoly problémát.

Viszont úgy gondolják, ha készpénzzel fizetnek, azzal sohasem lehet baj, mindenhol elfogadják, szemmel látható az értéke.

A kártyakibocsátó társaság szerint egyébként 1+5 szinttel lehet jellemezni a bankkártyahasználatot. A magyarokat leginkább az első három szint jellemzi: a többség készpénzt használ, bankkártyához csak végszükség esetén, illetve ritkán fordul. A gyakori vagy lelkes kártyahasználattól pedig ódzkodik.

Ha kíváncsi, milyen tévhitek vannak a bankkártyával kapcsolatban, kattintson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik