Gazdaság

Nagy károkat okozhat az időjárásadó

Vihar (Vihar, Viharkárok, Időjárás)
Vihar (Vihar, Viharkárok, Időjárás)

A szakmai szervezetek szerint megalapozatlan a meteorológiai szolgáltatási díj kivetését célzó rendelet. S nagyon súlyosan veszélyeztetné a médiapiac működését.

A meteorológiai szolgáltatási díj megfizettetésére készített tervezet nélkülöz minden szakmai megfontolást, illetve jogi alapot, elnagyolt, ellentmondásos és teljes mértékben megalapozatlan – írja közös közleményében az IAB Hungary, a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete, a Magyar Lapkiadók Egyesülete, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete és a Magyar Reklámszövetség.

Mint megírtuk, a tervezet szerint az egyes televízióknak, az összes internetes sajtóterméknek és hírportálnak is kellene fizetnie meteorológiai szolgáltatási díjat, a reklámbevétele 0,5 százalékát. Akkor is, ha nem ad le időjárási híreket.

Mivel a szakmai szervezetek megalapozatlannak tartják a tervezetet, azt szorgalmazzák, hogy a kormányzat vizsgálja felül a díj megfizetésére vonatkozó kötelezettséget, mielőtt jogszabályba foglalná.

Véleményük szerint a tervezetben szereplő díjfizetési kötelezettség nagyon súlyos következményekkel járna a médiaszektor munkahelyteremtő képességére, beruházási, kutatás-fejlesztési tevékenységére is. Végső soron pedig a médiaszektor alapvető feladatainak ellátását veszélyeztetné, s káros hatásai a teljes kommunikációs iparágra kiterjednének.

A szakmai szervezetek arra hívják még fel a figyelmet, hogy a szakminisztérium hatástanulmánya is a díj bevezetésének káros gazdasági hatásaira hívja fel a figyelmet középtávon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik