Belföld

Az időjárásra is lecsap az állam

Belicza Bea
Belicza Bea

szocioriporter. 2013. 03. 05. 19:57

Tilos lesz veszélyes zivatarról vagy hófúvásról képet közzétenni. A média meg fizethet – ha foglalkozik az idővel, ha nem.

Csütörtökön kerülhet a parlament elé a meteorológiai törvény tervezete. A Vidékfejlesztési Minisztérium által összeállított anyag szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) tevékenysége „stratégiai fontosságú”, ezért elengedhetetlen, hogy a szervezet működését és a szakterületet önálló törvény szabályozza.

A szaktárca megszabná, milyen feltételek mellett végezhető meteorológiai tevékenység, mégpedig így: előrejelzést készíteni kizárólag szakdiplomával lehet majd. Sőt „az amatőr megfigyelők is kötelesek lesznek mérőeszközeiket hitelesíttetni”.

Ha elfogadják az előterjesztést, akkor nyártól kizárólagos állami meteorológiai tevékenység lesz a köz tájékoztatása veszélyes időjárási helyzetekben. Nem csak az előrejelzést, hanem a tényszerű tájékoztatást is megtiltja minden médium számára a törvény. Vagyis nem lehetne nagyobb árvízről vagy szélviharról képet, videót közzétenni, ha az nem az OMSZ-től származik.

Előrejelzést elvben készíthetne nem állami, mesterdiplomás meteorológus is – de csak ha az nem tartalmaz semmilyen elemet, amely a társadalom bármely tagjára veszélyes meteorológiai helyzetet vetít előre. Nem lehet előre jelezni zivatart, jégesőt vagy viharos szelet. De ködöt sem, hiszen az a közlekedésre veszélyes. Szép napsütéses időt sem, hiszen abban napszúrást vagy hőgutát lehet kapni. Jelentős légnyomásváltozást sem. Semmit – összegzi az Időkép.

Ezért állami feladat

A törvénytervezet indoklásában az áll, azért kell a meteorológiai tevékenységet szabályozni, mert „a veszélyjelzés és a riasztás egyes esetekben komoly következményekkel járhat, és a meteorológiai infrastruktúra egyre növekvő költségét a magánpiac nem tudja, nem is akarja felvállalni”.

Jön az időjárásadó

Fizetniük kell a tévéknek, rádióknak, újságoknak, online sajtótermékeknek is, ha előrejelzik, milyen idő lesz. Sőt akkor is, ha nem. A reklámbevétel fél százalékát kellene befizetni. Erről részletesebben itt olvashat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.