Gazdaság

Megszorongathatják a Magyar Postát

Várhatóan egy hónap múlva belép a magyar piacra az osztrák posta leányvállalata.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) egyelőre nem adta meg az engedélyt az osztrák postához tartozó Feibra Kft.-nek az 50 grammnál könnyebb küldemények piacára való belépéshez. A hatóság ugyanis hiányosságokat állapított meg a cég beadványában – írja a Világgazdaság. Azért, hogy a Feibra ezeket pótolhassa, egy hónappal meghosszabbította az eljárási határidőt az NMHH. A Világgazdaság úgy tudja, hogy többek között az üzletmenet-folytonossági tervvel és a vagyoni biztosítékkal kapcsolatban merültek fel hiányosságok.

Nagyobb verseny a tömeges levelek piacán várható, különösen a nagyfeladók jelentik a konkurensek számára a célpiacot. Az állami vállalatot nem kell félteni, közel 34 ezer dolgozóval, ezen belül 12 ezer kézbesítővel, 2700 postahellyel, 3600 gépjárművel, és az országot lefedő hálózattal rendelkezik. Bár a világszerte tapasztalható levélmennyiség-csökkenést a Magyar Posta is megérezte, 2011-es adatai szerint bevételeinek 49 százaléka, 86 milliárd forint származik a levélpostai szolgáltatásokból – írja a lap.

A Napi Gazdaság közben arról ír, hogy a jelenleginél nagyobb szeletet hasítana ki a mérőóra-leolvasási piacból a Magyar Posta, amely ajánlataival újabb szolgáltatókat is megkeresett. A piaci szerep növeléséhez a nemrégiben benyújtott módosító indítvány is segítségére lehet – írja a Napi Gazdaság.

A hatályos jogszabály szerint évente egyszer kell leolvasni a mérőket, a nemrégiben benyújtott – szakértők szerint több vonatkozásában is a Postára szabott – módosító azonban ezt negyedéves gyakorisággal is lehetővé tenné a fogyasztó kérésére. A Posta a közelmúltban az Elmű Nyrt.-vel és az Émász Nyrt.-vel három évre, a Tigáz Zrt.-vel pedig kettő plusz egy évre szerződött – olvasható a lap pénteki számában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik