Szórakozás

Megszűnhet a Magyar Posta egyeduralma

Osztrák szolgáltató tör be a magyar piacra. Megszűnhet a Magyar Posta egyeduralma, ezzel javul a szolgáltatás színvonala?

Január elsejétől már nem csak az eddig monopolhelyzetben levő Magyar Postán lehet feladni a hétköznapinak számító leveleinket. Megnyílt ugyanis az 50 grammnál könnyebb küldemények piaca tíz uniós tagországban, köztük Magyarországon is – írja a Világgazdaság.

Az egyik legnagyobb rivális Ausztriából érkezik, elsőként az osztrák posta 100 százalékos tulajdonában lévő Feibra Kft. adta be piacra lépési kérelmét a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz (NMHH), január 2-án. Justin István, a kft. ügyvezető igazgatója azt mondta, az osztrák posta egyik fő stratégiája a kelet-európai befektetések kiterjesztése. Annak ellenére, hogy a levélpostai forgalom az utóbbi időben csökkent, a Feibra Kft. vezetője szerint megéri a beruházás, mert bár szűkül, de továbbra is „érdekes” méretű a piac. Több száz millió küldeményről van szó – tette hozzá. Az NMHH-nak negyvenöt nap alatt kell elbírálnia a kérelmeket, a törvényi szabályozás értelmében pedig egy hónappal meghosszabbítható határidő. Justin István bízik a február végi, március eleji nyitásban, miután úgy véli, kérelmük nagyon jól összeállított. Az osztrák tulajdonú társaság Magyarország vezető reklám- és szóróanyag-terjesztő vállalkozása. A piacnyitás után elsősorban a borítékokat nagy tömegben feladó cégek levélpostai küldeményeinek kézbesítésére koncentrálnának – adta hírül a hirado.hu.

Továbbra is monopolhelyzetben marad a Magyar Posta a bélyegkibocsátásban és a hivatalos iratok kézbesítésében. A kialakult versenyhelyzet pozitív hozadéka lehet azonban a szolgáltatás színvonalának a javulása. Rajnai Attila, az állami tulajdonú Magyar Posta gazdasági vezérigazgató-helyettese a Kossuth Rádiónak elmondta, hogy a cég felkészült a picai nyitásra és a riválisok fogadására. Mint elmondta a a Magyar Posta bevételei 70 százalékban eddig is a versenypiacról származtak.

Geszti László, a társaság vezérigazgatója a Világgazdaságnak azt nyilatkozta, hogy a piacnyitásra való felkészülés keretében kialakították az elektronikus postaközpontot, a reptéren beüzemelték a nemzetközi küldeményátrakó központot, a csomagüzletágban az e-kereskedelem felé nyitottak, és informatikai beruházásokat hajtottak végre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik