Gazdaság

Halált is okozhat a szex vezetés közben

Százból négy sofőr vallotta be, hogy volt már rá példa, hogy ez vonta el a figyelmét vezetés közben.

A sofőrök pillanatnyi figyelmetlenségét leggyakrabban a padlóra leeső, illetve a kesztyűtartóban vagy a táskájukban lévő tárgyak utáni kutatás okozza – 46 százalékuk számolt be arról, hogy tett már ilyet – derül ki a Genertel idén december elején lezajlott felméréséből. Emellett a sofőrök figyelmét – és legalább egyik kezét – leginkább a kihangosító nélküli telefonálás, illetve az evés-ivás vonja el a vezetéstől: 37, illetve 35 százalékuknál már előfordult ilyen tevékenység, 10 százalékuk esetében rendszeresen is. Az SMS-olvasás és írás, a GPS beállítása, illetve utassal való heves veszekedés is a toplista elején szerepelt.

Szintén igen gyakran okoz pillanatnyi figyelmetlenséget a dohányzás, de a leginkább hajmeresztő adat, hogy a vezetők négy százaléka menet közben élt már szexuális életet, kétszázaléknyian pedig már legalább egyszer elaludtak a volánnál.

Minden harmincadik válaszadó számolt be arról, hogy az elmúlt években balesetet is okozott már azzal, hogy a vezetés közben mással is foglalkozott. A legtöbb ilyen baleset azért következett be, mert váratlan szituációban a fülénél tartotta a telefont, képtelenné válva a gyors és megfelelő reakcióra.

„A legsúlyosabb következménnyel az járhat, ha a figyelmetlenség gyalogosnak vagy kerékpárosnak okoz személyi sérülést. Szerencsére a legtöbb figyelmetlenségből eredő baleset csak anyagi kárral, járművek ütközésével jár, leggyakoribbak ezen belül is az utoléréses balesetek – magyarázta Petar Dobric, a Genertel nemzetközi és direkt értékesítésért felelős igazgatója. Ám ezek a helyzetek sem járnak probléma nélkül, hiszen ilyenkor a károkozó autójában keletkezett kárt saját zsebből kell kifizetni, hisz a kötelező csak a vétlen autós kárát fedezi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik