Gazdaság

Kötelező biztosítás: még olcsóbb díjak jöhetnek

kötelező biztosítás (biztosítás, )
kötelező biztosítás (biztosítás, )

Idén várhatóan tovább tudnak spórolni az autósok a kötelező díján. A biztosítási alkuszok szerint mindenkinek érdemes lesz összehasonlítania a kedden nyilvánosságra kerülő új tarifákat.

Az autósokat most az izgatja a legjobban: megúszhatják-e még olcsóbban a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást. Kedden minden kiderül. Az alkuszok mindenesetre arra számítanak, hogy igen. A Netrisk.hu és a Kötelező.hu egyaránt úgy véli, valamivel olcsóbb díjak jöhetnek ki, mint tavaly, valamicskét ismét lehet spórolni. Arra bíztatják az autósokat, szánjanak időt az ajánlatok összehasonlítására. A Netrisk szerint akár több ezer forintot is lehet spórolni, az autósok 90 százalékának megérheti váltani.

Kik számíthatnak olcsóbb díjakra?

Mindenki aki nem okozott balesetet, aki ugyanannyit vagy kevesebbet használja az autóját és az újonnan megjelenő kedvezmények közül többet is igénybe tud venni – véli a Netrisk. Az viszont tény, hogy mivel minden évben csökkentek a díjak, minél régebben váltott valaki, annál nagyobb megtakarítást érhet el azzal, ha idén vált. Nagy valószínűséggel azok számíthatnak magasabb megtakarításra a váltással, akik az utóbbi 2-3 évben nem foglalkoztak a kérdéssel, s emiatt még mindig viszonylag (legalábbis a többiekhez képest) magas biztosítási díjat fizetnek. A biztosítók árpolitikája azonban minden kategóriában évről-évre változik, ezért tanácsos az összehasonlítást elvégezni.

Biztosítón belül is érdemes lehet váltani, hiszen tavaly például sok helyen kedvezőbb ajánlatot kapott az, aki újrakötötte a szerződését.

Hányan válthatnak?

Tavaly több mint hétszázezer autós váltott kgfb-t, de hogy az idén hányan döntenek így, azt eltérően ítélik meg az online alkuszok. A Netrisk emelkedést prognosztizál: az idén 1 millió váltóra számít. Mégpedig azért, mert a mostani gazdasági helyzetben sokkal árérzékenyebbek az autósok. Meg azért is, mert az idei lesz az utolsó alkalom, amikor még nagyobb médiafigyelem szegeződik a biztosítókra novemberben.

A Kötelező.hu viszont  arra számít, hogy legfeljebb 5-600 ezren váltanak biztosítót. Két oka is van, hogy csökkenésre számítanak. Az egyik, hogy bár a többségnek még mindig év végén jár le a biztosítása, egyre csökken ezeknek az autósoknak az aránya. Ha ugyanis év közben cserél gazdát az autó, akkor 2010 óta már az adásvétel időpontja a biztosítási évforduló. Váltani pedig csak az évfordulón lehet.

Azért sem számítanak arra, hogy nőni fog a biztosítót váltók száma, mert úgy vélik, egyre kisebb megtakarítást lehet elérni a váltással, ezért kevesebben fogják rászánni magukat. Ettől függetlenül is azt mondják, pár percet mindenki szánjon rá, és kalkuláljon. Tavaly náluk egyébként évi 13 ezer forint alatt volt az átlagos kgfb díj.

Jövőre már év közben is hirdethetnek díjat

Amit még nem árt tudni, hogy jövőre már év közben is változhatnak a kötelező díjai. Viszont ezzel párhuzamosan az is új szabály, hogy leghamarabb 60 nappal az évforduló előtt lehet biztosítót váltani. Ez két dolgot jelent. Az egyik, hogy már nem lehet megcsinálni azt, amit tavaly sokan megléptek, vagyis hogy év végén előre megkötötték a például júniusban lejáró kgfb-jükre az új szerződést. Idén év végén legfeljebb március elseje előtti lejáratú biztosítást lehet átkötni. E miatt is kevesebb lehet most a váltók száma a Kötelező.hu szerint.

Rosszul kalkulál az, aki arra gondol, hogy (bár év végén van az évfordulója) nem vált most, hanem majd jövő év közben, hátha akkor olcsóbb lesz. Ugyanis váltani csak az évfordulón lehet. S mivel a díjak egy évre szólnak, ha valaki elmulasztja az év végi kedvező lehetőséget, akkor egy évig bent ragadhat a magasabb tarifában.

Fordítva sem működik a dolog. Tehát ha valakinek év közben jár le a biztosítása, de ezt figyelmen kívül hagyva év végén felmondja, és újat köt, annak az új biztosítása nem lesz érvényes.

Mi változhat az év közbeni módosítás lehetőségével?

Ez a Netrisk szerint az autósokon is múlik. Ha odafigyelnek, év közben is összehasonlítják az árakat és évfordulókor váltanak, azzal további versenyre ösztönzik a biztosítókat. Ha így lesz, az évi többszöri díjhirdetés pozitív hatással is lehet, hiszen a biztosítók folyamatosan igazodhatnak az aktuális igényekhez, versenyhelyzethez.

De ha az év közbeni fordulóval rendelkező autósok passzívak maradnak, akkor az évi többszöri díjhirdetéssel év közben felfelé kúszhatnak az árak. Jövőre évközben elvileg több mint egymillió autós válthat biztosítót a Netrisk szerint. Ráadásul többségük (70 százalékuk) 2012-ben nem tartotta fejben a váltás időpontját, ami az idén több ezer forint fölösleges költséget jelentett számukra.

Baleseti adó

A Kötelező.hu arra hívta fel még a figyelmet, hogy nemrégiben a megkérdezett autósok mintegy harmada nemigen tudta, mi is a baleseti adó. Ezt az adót az idei évtől kell fizetni: a kgfb díjjal együtt kell a biztosító felé átutalni (vagy csekken leróni). Mértéke a nettó kgfb díj 30 százaléka. A Kötelező.hu szerint nem kevesen vannak, akiknek a biztosítása azért szűnt meg, mert csak a nettó díjat utalták át, a baleseti adót nem. S mivel a biztosítónak az adót mindenképpen tovább kellett utalnia, így a maradék összeg már nem fedezte a kgfb díját. Vagyis díjnemfizetés miatt megszűnt a szerződés.

Ez pedig azzal jár, hogy az autósnak fedezetlenségi díjat kell utólag lerónia, ami jóval több, mint maga a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díja: személyautónál például napi 430 forint. Tehát egy egyhónapos elmaradásnál már közel egyéves fedezetlenségi díjat kell fizetnie annak, a ki figyelmetlenségből kevesebbet (csak a nettó biztosítási díjat) utal.

Kártörténeti nyilvántartás

A kártörténeti nyilvántartással sok probléma volt tavaly nyár óta, de jövőre javulhat a helyzet. Ugyanis a kártörténeti rendszerben mindenki kap egy azonosító számot, aminek a segítségével javulhat a bónus-málus nyilvántartás: az ígéret szerint egyszerűbb és pontosabb lehet.

Október 30-ig kell közzétenniük

A 2013. január 1-jétől alkalmazandó díjtarifákat az idén utoljára kell meghirdetniük a biztosítóknak két országos napilapban (a Napi Gazdaságban és a Magyar Hírlapban) is. Ezen kívül a saját honlapjukon és ügyfélszolgálati irodáikban is kötelesek október 30-ig közzétenni az új díjakat, melyek egyébként a Magyar Biztosítók Szövetségének honlapjára is felkerülnek.

A jelenlegi szabályozás szerint a biztosító az évforduló utolsó napját megelőző ötvenedik napig írásban tájékoztatja az ügyfelét a biztosítási évfordulóról, és a következő biztosítási időszakra a díjtarifa szerint várható díjról.

Aki elégedett a szolgáltatójával és a következő évre meghatározott díj nagyságával, semmit nem kell tennie: a szerződés a biztosító által közzétett új díjtarifával hatályban marad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik