Gazdaság

Semmi jóra nem számítunk mostanában

vásárlás (vásárlás, bevásárlókocsi, vásárló, )
vásárlás (vásárlás, bevásárlókocsi, vásárló, )

Tízből kilenc magyar szerint emelkedni fognak az árak, és a lakosság fele úgy gondolja, nőhet a munkanélküliség.

A harmadik negyedévben újra csökkent a GfK Hungária komplex fogyasztói bizalom Index, s vele együtt a vásárlási hajlandóság és a fogyasztói várakozások indexének értéke is.

A jellemzően pozitívabb eredményeket hozó nyári hónapok után ismét romlott a háztartások jövőről alkotott véleménye a kutatás szerint. Borúlátóbbak a saját pénzügyi helyzetük és az ország gazdasági helyzetének megítélésében is – az utóbbi kapcsán éves és ötéves szinten is.

A vásárlási hajlandóság enyhén csökkent. A munkanélküliség alakulásáról hasonlóan vélekednek, mint az előző negyedévben: a lakosság 49 százaléka számít arra, hogy a jövőben többen lesznek munka nélkül. A lakosság túlnyomó része – a júniusi 87 százalékkal szemben szeptemberben 93 százaléka – továbbra is az árak emelkedésére számít. A válaszadók most átlagosan 11 százalékos növekedésre számítanak a következő 12 hónapban.

A család reáljövedelménél is pesszimista a várakozás: az emberek 64 százaléka az inflációnál kisebb mértékű növekedésre számít. Azaz úgy vélik, csökkeni fog a reáljövedelmük. A lakosság 27 százaléka gondolja úgy, hogy most nem alkalmas az idő kölcsön felvételére. 69 százalék pedig úgy nyilatkozott, hogy soha nem venne fel hitelt. Az alacsony hitelfelvételi kedv háttérében az áll, hogy tíz lakosból négyen a hitelkamatok növekedését, míg további 29 százalék azok változatlanságát várja a következő 12 hónapban.

A megtakarításokkal kapcsolatban a válaszadók 38 százaléka bizonytalan: nem tudják, felhasználják-e a megtakarításaikat egy korábban tervezett vásárlásra. 21 százalék pedig úgy látja, most egyáltalán nem érdemes nagyobb háztartási eszközt vásárolni.

Tovább csökkent azoknak az aránya, akik szerint megfelelőek most a körülmények a lakásvásárláshoz, azaz minden második honfitársunk venne mostanában lakást. Mindössze 39 százalék (szemben az előző negyedévben mért 52 százalékkal) tartja jelenleg jó befektetésnek a lakásvásárlást. A lakáseladásról viszont mindössze 8 százalék gondolja azt, hogy most lenne itt az ideje.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik