Gazdaság

Kilenc reális tipp, hogy ne zsebeljék ki digitálisan

A kártyaadat-tolvajok ellen is lehet védekezni, még ha tökéletes biztonság nincs is.

Ritkán szembesülünk vele, de 2012-ben a pénzünk már szinte teljesen virtuális. A munkahelyünk már nem bankjegyekben adja fizetésünket, hanem hozzáír pár számot az egyenlegünkhöz. Alig tartunk magunknál készpénzt. És még az a néhány tucat darab papír vagy nem túl nemes fémből készült lapos henger is csak azért érték, mert mindannyian elhisszük, hogy annyit ér, amennyi rá van írva. Ha bevásárlunk és plasztikkal fizetünk, akkor ismét csak számok vándorolnak át egyik helyről a másikba a Nagy Banki Kockásfüzetben.

Ám ha valaki megszerzi az adatainkat, és elemel tőlünk pár számot, na akkor hirtelen a bőrünkön érezzük, hogy a pénz már nem az, ami régen volt, hanem egy számsor, amihez bárki hozzáférhet, aki rendelkezik pontosan 4 darab adattal. Ha tudja a nevünket, a bankkártyánk számát, lejáratát és biztonsági kódját, akkor úgy és ott vásárolgat a nevünkben, ahogy akar. Mi meg csak a számlán vesszük észre, hogy meg lettünk rövidítve, ha egyáltalán.

Nem kell semmi feltűnő hülyeséget elkövetnünk, elég rossz időben rossz helyen vásárolni – akár a való világban, akár a weben. Ma a bankban lévő pénzünk biztonsága körülbelül olyan, mint a lakásunké: van rajta pár zár, de ha valaki igazán hozzá akar jutni, elég nehéz megakadályozni ebben.

Ám az adattolvajok jellemzően nem egy-egy ember “kasszakulcsára”, azaz bankkártya-adataira pályáznak, hanem inkább több tízezer kulcsból álló gigantikus kulcscsomókat lopnak el. S jellemzően nem kipakolják az egész kecót, hanem mindenhonnan lenyúlnak egy kisebb-nagyobb összeget, kvázi minden lakásból elvisznek valamit: innen egy porcelánkutyát, onnan egy arany karórát. Hisz számukra a legjobb biznisz az, ha észre sem veszik a lakók, hogy valami eltűnt.

Így hát egyre virtuálisabb pénzünk védelmét is úgy érdemes kezelni, mint lakásunk védelmét: nem érdemes egy maximálisan biztonságos erődbe költözni, hisz akkor nem tudunk élni, de nem érdemes az ajtót se nyitva hagyni, a tolvajok számára hívogatóan.

De ez mit is jelent a gyakorlatban? Ne vásároljunk a neten? De hát annyival olcsóbban lehet ott sok mindent megvenni! Vagy ne fizessünk bankkártyával? De hát sok helyen nem is lehet utalással vagy postai utánvéttel fizetni! És hát jó a Paypal, de nem fogadják el minden webáruházban.

Különböző banki biztonsági szakértőkkel konzultálva a Hír24 összeszedett 9 életszerű lépést, amivel megvédhetjük a legnagyobb kockázatoktól a pénzünket. A tippekért kattintson az alábbi képgalériára!


Kilenc tipp, kattintson ide!
Fotó: Northfoto

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik