Gazdaság

Egyre több a magyar kártyás külföldön

Az egy évvel korábbinál nagyjából ötödével több pénzt költöttek el tavaly a magyarok bankkártyáikkal külföldi üzletekben, és emelkedett a készpénzfelvétel összege is - írja a Világgazdaság.

Több mint 20 százalékkal, 225,57 milliárd forintra nőtt tavaly a Magyarországon kibocsátott bankkártyákkal külföldön végrehajtott vásárlási tranzakciók értéke, a darabszámuk pedig 27,4 százalékkal, 14,49 millió darabra emelkedett – derül ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból.

A kártyás vásárlások növekedésével párhuzamosan emelkedett a külföldi bankjegykiadó automatáknál kimutatott forgalom is: a hazai kibocsátású plasztikokkal 64,3 milliárd forintot vettek fel ATM-ből, ez 17,4 százalékkal haladja meg a 2010-es összeget, és a tranzakciók száma is majdnem 140 ezerrel, 1,408 millióra kúszott fel.

A lap szerint az évek óta tartó növekedés ellenére a magyarországi kártyabirtokosoknak van még hova fejlődniük a külföldi tranzakciók terén. A MasterCard egy korábbi felmérésében rámutatott arra, hogy a külföldre utazó magyarok 85 százaléka még mindig pénzváltóban vesz valutát utazás előtt, és sokan – annak elvesztésétől tartva – szándékosan hagyják otthon bankkártyájukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik