Gazdaság

Az online kereskedés nem szerencsejáték

Az elmúlt években egyre jobban terjednek az online kereskedési platformok. Ennek kísérőjelensége, hogy egyes szolgáltatók olyan hirdetéseket jelentetnek meg, amelyben bárki számára gyors és kényelmes meggazdagodást ígérnek, amennyiben online deviza- vagy részvénykereskedésbe kezd. A csábító hirdetések azonban komoly kockázatot is rejtenek.

Ötveneurós befektetéssel ötezret nyerni – reklámozzák sok helyütt az online devizakereskedési rendszert, elfelejtve megemlíteni, hogy ötezer eurós veszteséget is bármikor el lehet könyvelni. Felkészületlenül, a piacot nem ismerve ez utóbbira van nagyobb esélyünk, de azt is fejben kell tartanunk, hogy a legjobb brókerek is bukhatnak milliókat néhány perc alatt.

Maga a devizakereskedési, más néven forex-piac (Foreign Exchange market, FX) egy olyan globális méretű tőkepiac, ahol a világ minden devizájában lehet kereskedni devizapárokkal a világhálón keresztül. Ezek az ügyletek lehetnek azonnaliak, azaz történhet például euróvétel aktuális árfolyamon, illetve jövőbeni teljesítésűek, amikor az euró vételére például a következő év februárjában kerül csak sor. Az FX- ügyletek mellett ismerni kell a CFD (Contract For Differences), azaz aügyleteket. A gyakorlatban abefektető a tranzakció nyitó és záró árának különbségére fogad, amikor CFD- ügyletet köt – akár devizára, akár bármilyen részvény, nyersanyag vagy index árfolyamára.

Az online FX- és CFD-ügyletek jellemzően többszörös tőkeáttétellel rendelkeznek. Ez lényegében azt jelenti, hogy már nagyon alacsony induló összeggel (letét) is tud a befektető olyan ügyleteket kötni, aminek az értéke a letét összegét többszörösen – akár tíz vagy százszorosan is – meghaladhatja. A tőkeáttétel kis piaci árfolyammozgás hatását nagymértékében felerősíti, így például 1 forintos ármozgás 100-szoros tőkeáttétel mellett 100 forintnyi mozgást fog jelenteni a befektetés értékében. Azonban ezáltal nemcsak többszörös hozam, de többszörös veszteség elérése is lehetséges.

És bár léteznek olyan eszközök, melyekkel a veszteség mértéke egy előre megadott felső limitet nem lép át, szélsőséges piaci helyzetben nem biztos, hogy ezek elérik hatásukat. Ez azt is eredményezheti, hogy a befektetésen felül tartozásunk keletkezik.

Az online devizakereskedési platformok fedezet szempontjából folyamatosan figyelik a számlákat. Általában az ilyen platformok, egy előre meghatározott fedezetfelhasználás elérése esetén lezárják automatikusan a pozíciókat, amint lehetséges. Ezeket a szinteket igyekeznek úgy meghatározni minden befektetési szolgáltatónál, hogy lehetőség szerint ne veszítsük el a befektetett saját tőkénket teljes egészében. Ettől függetlenül előfordulhatnak olyan piaci körülmények, ami miatt mégis tartozás keletkezik. A negatív egyenlegre, mint a normál bankszámla esetében is késedelmi kamattal kell számolnunk. Célszerű ezért a lehető leghamarabb rendezni az egyenlegünket. Ha erre nincs mód, akkor ezt jelezzük a szolgáltatónak, és kérjünk tőlük tanácsot a megoldásra – ajánlotta kérdésünkre válaszolva az Erste Bank szakértője.

Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a devizaárfolyamok rendkívül gyorsan ingadozhatnak, ennek hatása és iránya pedig nehezen jósolható meg előre. Gond az is, hogy a termékek – azaz a devizapárok – árát a platformot működtető cég szabja meg, ami eltérhet a devizák tényleges piaci árától. Az ár emellett nem is egységes, azaz a cég különböző típusú befektetőknek különböző áron kínálhatja ugyanazt a terméket. Emellett ügyelni kell a kereskedési költségekre is, ugyanis a gyakori pozíciónyitás és – zárás, a tőkeáttétel változtatása általában költségekkel jár. A felvett pozíció tartása szintén finanszírozási költségekkel jár (egyszerűen be kell tenni még fedezetet, vagyis befizetni pénzt a számlára, hogy – az általunk átmenetinek gondolt –veszteségünket finanszírozzuk). A kereskedési költségek szintén jelentősen csökkenthetik a befektetés hozamát, ezért ezekről is érdemes előzetesen tájékozódni. Ahogy arról is, hogy rendelkezik -e engedéllyel az adott szolgáltató. Az engedéllyel rendelkező, Magyarországon bejegyzett cégekről a pénzügyi felügyelet honlapján találunk információt.

Az Erste Bank szakértője szerint, ha bele akarunk vágni a kereskedésbe, fontos hogy ismerjük annak a piacnak a sajátosságait, és annak a kereskedési rendszernek a működését,  ahol kereskedni kívánunk a jövőben. Látni kell, hogy egy állampapír- kereskedés nagy mértékben különbözik egy tőkeáttételes részvény vagy deviza kereskedéstől, ezért elengedhetetlen, hogy bizonyos mértékű tudást megszerezzünk és elsajátítsunk a kereskedés megkezdése előtt.

Kezdőként érdemes meglátogatni néhány olyan előadást, ahol kifejezetten a tőzsdei kereskedés alapjairól esik szó. Ezeken az előadásokon jó eséllyel képet kapunk arról, hogy hogyan működik a tőzsde, hogyan folyik a kereskedés, és hogy melyek a legalapvetőbb dolgok, amire figyelnünk kell. Érdemes ismerteket szereznünk a kereskedés menetéről, a tőkeáttétel működéséről, és a fontosabb eseményekről, amik rövid- vagy hosszútávon is befolyásolhatják egyes devizapárok árfolyam alakulását. Például egy várttól eltérő feldolgozóipari adat is jelentősen befolyásolhatja az árfolyamokat pozitív és negatív értelemben is.

Hasznos részvény vásárlást/eladást végrehajtani, tőkeáttétel nélkül, hogy tapasztalatot szerezzünk egy éles körülmények közötti kereskedésről. Továbbá a deviza kereskedési rendszerek esetében szinte mindig lehetőségünk van egy demo felületen is kipróbálni magunkat. Valós piaci adatok alapján, virtuális pénzzel folytathatunk kereskedést, tulajdonképpen tét nélkül. Ez több szempontból is nagyon fontos. Így ismereteket szerzünk a kereskedésről, valamint megtanuljuk kezelni az online felületet. Ez elengedhetetlen az éles kereskedés során.

Aki a háttérinformációk birtokába jutott, következő lépésként meg kell határoznia, hogy mekkora  induló összeggel szeretne beszállni a kereskedésbe. Az Erste Bank szakértője szerint a deviza kereskedési rendszerekben minden szolgáltató saját maga határozza meg a minimum kereskedhető mennyiségeket, a fedezeti követelményeket, és a tranzakciós költségeket – a minimális összeg akár félmillió forint (kétezer euró vagy 2500 USD) is lehet. Ekkora összegnél, már lehetőségünk van olyan pozíciót nyitni, ahol nem használjuk fel a teljes fedezetünket, így marad mozgásterünk, és kisebb negatív irányú árfolyamváltozás esetén  van esélyünk kivárni, míg számunkra kedvezőbb irányba fordul a piac. Mindig legyünk tisztában azzal, hogy az ilyen ügyletbe fordított pénzt nagyon könnyen el is veszíthetjük, sőt, akár annál többet is. Annyit szabad tehát kockáztatni csak ilyen ügylettel, amennyit hosszabb távon is nélkülözni tudunk.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával

További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu, www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik