Gazdaság

Brüsszelt szólítják harcba a bankok a végtörlesztés ellen

Nyolc nagy pénzintézet azonnali lépéseket vár az Európai Bizottságtól az „alapvető szabadságjogok megsértésének megállítására”.

Nyolc nagy európai bank vezetője írta alá azt a levelet, amelyben a pénzintézetek Brüsszel támogatását kérik a magyar kormánnyal szemben a devizahitelek végtörlesztésének ügyében – írta a Reuters brit hírügynökség kedden.

A november 14-i keltezésű üzenetet Michel Barniernek, a belső piacért és szolgáltatásokért felelő európai biztosnak címezték. Ebben a többi között arra hívják fel a figyelmet, hogy a devizahitelek végtörlesztéséről szóló magyar szabályozás „kirívó megsértése” jogaiknak.

Ezért arra kérik a Bizottságot, hogy sürgős és azonnali lépéseket tegyen az európai uniós alapelvek és az alapvető szabadság(jog)ok megsértésének megállítására”. Számításaik szerint a parlamenti döntés legalább 15 százalékos azonnali veszteséget okoz az euróhitelek, illetve 25 százalékosat a svájcifrank-alapú hitelek esetében a mintegy 18,3 milliárd eurós magyar devizahitelezési piacon.

A Reuters szerint a levél aláírói között van a BayernLB, az Erste Group, az Intesa Sanpaolo, a KBC, a Raiffeisen Bank International, illetve anyabankja, a Raiffeisen Zentralbank, az Österreichische Volksbanken, továbbá az Unicredit vezérigazgatója, illetve pénzügyi igazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik