Gazdaság

Erős forintot hozhatnak a kínaiak

Mivel nem spekuláns befektetők, nem kell attól tartani, hogy hirtelen távoznak az országból.

Mindenképpen pozitív Magyarországnak, hogy a kínaiak hazai állampapírok vásárlását tervezik, hiszen ez kedvező nemzetközi hangulattal párosulva forinterősödést és hozamcsökkenést eredményezhet – vélik a Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők. Ugyanakkor mivel nem lehet tudni, hogy mekkora összeget költenek itt el, a piaci reakció egyelőre elmaradt.

Komolyan lehet venni a kínai miniszterelnök, Ven Csia-pao kijelentését, hogy országa magyar állampapírok vásárlását tervezi − mondta Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője a lapnak, hozzátéve, mindenképpen jó hírnek számít a bejelentés, hiszen a kínaiak nem spekuláns befektetők, a papírokat a kifutásig általában megtartják, így attól sem kell tartani, hogy hirtelen távoznak az országból.

Ráadásul a bejelentések tőkebevonásról is szóltak, ami forinterősítő hatással lehet, ehhez azonban az is kell, hogy javuljon a nemzetközi hangulat. A jelenlegi piaci folyamatok mellett ugyanis inkább csak stabilitást adhatnak a forint árfolyamának a kínaiak, ahogyan az hétfőn is látszott. Hosszabb távon viszont a gazdaságot is élénkíthetik a bejelentett tervek, ami már egyértelmű forinterősödést és hozamcsökkenést hozhat Magyarországnak – olvasható a Napi Gazdaságban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik