Gazdaság

Bonus-malus rendszer a betegeknél is

Több tízmilliárdos spórolást remél az egészségügyi kormányzat.

Bonus-malus rendszert vezetnének be a betegek gyógyszerfogyasztásánál, a forgalmazókkal csak kétéves szerződést kötnének készítményük támogatására, az olcsón gyógyító háziorvost megjutalmaznák – írja az egészségügyért felelős államtitkárság terveiről a Világgazdaság.

A bonus-malus rendszer szerint csak akkor kapná meg a gyógyszertámogatást a páciens, ha az orvos utasítását követi. Ellenkező esetben például a 70 százalékkal támogatott orvosság árához csak 50 százalékot adna a biztosító – mondta az egészségügyért felelős helyettes államtitkár.

Bevezetnék a „kimenet típusú” finanszírozást is. A gyógyszercégekkel csak kétéves támogatási szerződést kötne az egészségpénztár egy-egy orvosság finanszírozására, és az csak akkor maradna a tb-listán, ha „hozná a gyógyuláshoz ígért eredményeket”.

Cserháti Péter szerint hamarosan megjelenik a jogszabály, amely büntetés helyett anyagilag ösztönözné a háziorvosokat a költséghatékony gyógyszerrendelésre. 3 milliárd forinthoz jutna a 6800 háziorvosi praxis, ha részt vesz az úgynevezett indikátorprogramban.

Ehhez vállalniuk kellene a praxisukba tartozók rendszeres szűrését, a gyógyszeres terápiára szorulóknak pedig nem készítményt, hanem a betegség gyógyítására szolgáló hatóanyagot kellene felírniuk. A háziorvosi indikátorrendszer része még a páciensek védőoltásának a vállalása, s az is, hogy csökkentsék a fölösleges és drága laboratóriumi vizsgálatok elrendelését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik