Belföld

Szócska: mély válságban van a népegészségügy

Az államtitkár szerint akadnak jó példák, de hiányzik az intézményesülés és a koordináció a szűréseknél, megelőzésnél.

A népegészségügy az egészségügy más területeihez hasonlóan mély válságban van, ezért teljes megújulásra szorul – közölte Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár egy hódmezővásárhelyi konferencián.

Akadnak ugyan jó példák – mondta a Egészséges Vásárhelyért Programot nevesítve -, de mint hozzátette, ezek nem váltak általánossá; indultak ígéretes projektek, de nem intézményesültek, és hiányzott a koordináció is.

Szócska szerint a szűrés és a megelőzés, továbbá az intézményrendszer fejlesztésével eredményeket lehet elérni, de szükség van a lakosság ezekkel kapcsolatos magatartásának megváltozására is.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítása már a parlament előtt van, a dohányzás korlátozása a közösségi tereken a legjelentősebb népegészségügyi hatású jogszabályváltozással elérhető lépés lesz – hangsúlyozta a politikus, hozzátéve, ezt a mindennapok aprómunkája, a törvény betartatása és a leszokás támogatása követi majd.

A kormányzat több programmal igyekszik az emberek figyelmét felhívni az egészségmegőrzés fontosságára, s ebben jó partnernek bizonyult a sajtó is – mondta Szócska Miklós.

Csak legfeljebb a nők kétharmada megy el mammográfiára

Paller Judit országos tiszti főorvos előadásában kifejtette, 2002 óta működik szervezett emlőszűrési program Magyarországon. A 45 és 65 év közötti nőket kétévente hívják be mammográfiás vizsgálatra.

A részvétel a vizsgálatokon 2010-ben 48,5 százalékos volt, de nagyok a területi eltérések. Az elmúlt években akadt olyan megye, ahol az érintettek egyötöde, s olyan is, ahol csaknem kétharmada megjelent a vizsgálatokon – tudatta a szakember.

A főorvos közölte: Magyarországon 359 mammográf működik, a szűrőállomások egy részén azonban nincs az eredmények pontos kiértékeléséhez szükséges szakember, az országban csupán 69 mammológus szakorvos dolgozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik