Tudomány

Gyógyszerpánik Amerikában

A sugárzástól való félelmet a gyógyszerhamisítók is kihasználják az Egyesült Államokban, holott ott sem kellene még jódtablettákat szedni.
Kapcsolódó cikkek

Figyelmeztetést adott ki az amerikai gyógyszerhatóság, mert olyan hamis készítmények jelentek meg a piacon, amelyek radioaktív sugárzás elleni védelmet kínálnak. A hatóság szerint nincs szükség az országban kálium-jodid tartalmú készítmények fogyasztására a nukleáris vészhelyzetet okozó japán földrengés és szökőár után.

Az Egyesült Államokban jelentősen megugrott a radioaktív sugárzás káros hatásai ellen javasolt kálium-jodid tartalmú gyógyszerek iránti kereslet.

Ezzel párhuzamosan pedig felbukkantak az amerikai piacon olyan készítmények is, amelyeket hamisan hirdetnek védelmet nyújtó termékként.

Az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hatóság arra figyelmezteti a fogyasztókat, hogy bizonytalan forrásból származó készítményeket ne vásároljanak és használjanak. Nincs szükség arra, hogy az amerikaiak olyan jódtartalmú készítményeket szedjenek, amelyek indokolatlan fogyasztása komoly egészségügyi kockázatokkal járhat.

AJÁNLOTT LINKEK:

Már megjelentek a sugárzás ellen védelmet kínáló hamis készítmények (hamisitasellen.hu)
Ne együnk itthon jódtablettát! (Hír24)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik