Gazdaság

Mellár: az Orbán-kormánynak tartós megoldást kell találnia

2013-tól a válságadók nélkül kell önfenntartóvá válnia az államnak.

A nemzetközi pénzügyi körök azt várják, hogy a kormány a második gazdasági csomagban olyan egyértelmű és hosszú távú növekedési pályát vázoljon fel, amelyben fenntartható növekedést céloz meg. Ezt a Századvég Gazdaságkutató Zrt. kutatási igazgatója mondta az InfoRádióban.

Mellár Tamás úgy számol, hogy a növekedés 3-4 százalékos lehet, “bizonyos intézkedésekkel” akár 5 százalékos is, de sokkal magasabb nem. A növekedési potenciál három eleme: a tőke, a munka és a technikai fejlődés, de jelenleg mindháromnál nagy a bizonytalanság – tette hozzá.

Rögzíteni kellene, hogy 6-8 vagy akár 10 százalékponttal csökken a következő 3-5 évben a költségvetés kiadási oldala. Az adócsökkentéssel szembeni ideiglenes források helyett ugyanis hosszú távra kell megoldani a finanszírozást, tartós átalakításokat kellene végrehajtani – mondta.

Mellár Tamás fontosnak nevezte, hogy a kormány mutassa be, miként csökken 3-5 év alatt a 80 százalékon lévő államadósság 60 százalék közelébe. A magánnyugdíjpénztárakban felhalmozott pénzzel 72-74 százalékra megy le a mutató, amely jó fiskális politikával tovább csökkenthető.

Ha ezt a pályát felvázolja a kormány ezen a három területen, akkor megváltozik a vélekedés és kritikus hangnem a magyar gazdaságról. Eddig nem látták a befektetők azt, hogy az a pálya, amelyen elindult a kabinet, hosszú távon milyen elemekkel tartható fent – mondta.

A válságadók kapcsán pedig azt kell bemutatni a kormánynak, hogy három év után, ha ezek az adók megszűnnek, akkor egy hasonló nagyságrendű forrás áll rendelkezésre – közölte Mellár Tamás.

AJÁNLOTT LINK:

Mellár: Új forrásokra van szükség a gazdasági növekedéshez

Ajánlott videó

Olvasói sztorik