Gazdaság

Kényelmesen tarható az idei hiánycél?

A TakarékBank elemzői idén háromszázalékos GDP-bővülést várnak, de úgy látják, továbbra is sok a bizonytalanság a tervezett reformok körül.

A Takarékbank elemzői szerint idén az infláció 4 százalék körüli lesz, éves átlagban akár 3,8 százalékra csökkenhet.

A piaci szerelők körében nincs meg a bizalom a kormány iránt – mondta Suppan Gergely, a TakarékBank vezető elemzője a hitelintézet keddi sajtótájékoztatóján. A reformok bejelentése után az ország kockázati megítélése remélhetőleg jelentősen javul, a magyar CDS-felárak várhatóan esni fognak – tette hozzá.

A 2011-es költségvetési törvény szerint az idei államháztartás tervezett hiánya a GDP 2,8 százaléka, míg a kamatfizetések nélküli elsődleges egyenleg a GDP 1,4 százalékának megfelelő többletet mutat.

A bank elemzői szerint a költségvetési terv mind a bevételi, mind a kiadási oldalon, több tétel esetében is konzervatív tervezésen alapul, így véleményük szerint az idei hiány “kényelmesen teljesíthető”.

Az államadósság csökkenni kezd, az állami nyugdíjrendszerbe visszalépő magán-nyugdíjpénztári tagok vagyonának bevonásával és a fel nem használt IMF-hitelek visszafizetésével jelentősen csökkenthető az adósság. Ha emellett az államháztartási hiány tartósan 3 százalék alatt marad, akkor az államadósság a GDP mintegy 67-68 százalékára csökkenthető – vélte Suppan Gergely.

A vezető elemző kiemelte: a februárban várható reformintézkedésektől 600-800 milliárd forintos megtakarítást várnak, ha ez megvalósul, a válságadók akár kivezethetők lesznek a rendszerből.

A bank elemzőinek az a véleménye, hogy a forint továbbra is a 275-280 közötti sávban mozoghat az euróval szemben. Ezt azzal indokolták, hogy a hazai piacok eleinte kedvezően fogadták a kormány elköteleződést az eredeti költségvetési hiánycélok mellett, a költségvetés részleteinek, a kormány egyes újabb intézkedéseinek és a strukturális változások elodázásának hatására azonban megtört a javuló folyamat, a piaci szereplők körében bizonytalanság és a középtávú fenntarthatósággal kapcsolatos pesszimizmus tapasztalható.

Úgy ítélik meg, hogy a reformok elindítását és az euróövezeti feszültségek csökkenését követően a forint újra erősödhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik