Gazdaság

Az infláció jelentheti a legfőbb veszélyt az idén

Az idei év legfőbb kockázatát globális szinten az emelkedő élelmiszerárak, illetve nyersanyagárak jelentik, amelyek költségoldali inflációt idézhetnek elő a Quaestor Zrt. szakértői szerint.

Magyarországon is ez adhat okot a további kamatemelésre – mondta Háda Bálint, a befektetési tanácsadó cég vezető elemzője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A kormány februárban bejelentendő gazdasági intézkedéseivel kapcsolatban úgy vélekedett: később dőlhet el, hogy sikerül-e hosszú távon is megoldani a problémákat, és ezzel elkerülhető-e Magyarország további leminősítése.

A várható intézkedésekről eddig megjelent információk piaci fogadtatása pozitív – mondta, de hozzátette, hogy az intézkedésektől várt 600 milliárd forint megtakarítás a korábbi kommunikációtól eltérően nem 2011-ben valósul meg, hanem három év megtakarítása.

A Quaestor szakértői arra számítanak, hogy a 2010-es 0,9 százalékos várható növekedési ütemet az idén 2,1 százalékos növekedés követheti. A cég írásos elemzése szerint kockázatot jelent továbbra is a gyenge hitelezés, illetve a beruházások alacsony szintje.

A húzóerőt továbbra is az export és az ipar jelenti. A kismértékben javuló munkaerő-piaci környezet mellett a kormányzati intézkedések lakossági jövedelmeket érintő része a fogyasztást támogathatja.

Az elemzők szerint béroldalon egyelőre nem várható számottevő inflációs nyomás. A továbbiakban az élelmiszerek, valamint a benzin drágulása fokozatosan beépülhet az árakba és ehhez jön még a kormányzati intézkedések árfelhajtó hatása is. Így jövőre tovább távolodhat az inflációs céltól az árindex.

A befektetési tanácsadó cég megítélése szerint a Magyar Nemzeti Bank folytathatja az óvatos, kisléptékű kamatemeléseket néhány hónapon keresztül. Bár a jegybank döntéshozói testülete átalakul, a nemzetközi hangulatban bekövetkező esetleges törés, a fejlett piaci kamatemelési várakozások felerősödése nem engednek teret a kamatcsökkentésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik