Gazdaság

Matolcsy nem tud róla, mégis meneszthetik

Már meg is kezdődtek a találgatások lehetséges utódairól.

Noha a miniszter tegnap azt mondta, hogy Orbán Viktor bizalma töretlen a gazdaságpolitika, az egykulcsos, arányos adórendszer, a költségvetés és az új Széchenyi Terv területén, ma már nemcsak a Magyar Nemzet, hanem több több lap is foglalkozik menesztésével.

A munka dandárját végző középvezetők helyzete rendezetlen, sokan kaotikus viszonyok között dolgoznak a Nemzetgazdasági Minisztériumban – írja a Magyar Nemzet: káosz Matolcsy körül című cikkében.

A Népszabadság cikke “Nyomás alatt Matolcsy” címmel jelent meg. Az írás politikai elemzőkre hivatkozik, akik szerint Orbán Viktor jóváhagyása nélkül nem jelenhetett volna meg a Magyar Nemzet cikke, de a jövő évi büdzsé előkészítésekor nem szerencsés minisztert váltani.

A nemzetgazdasági miniszter felmentéséről lábra kapott hírek szakmai érveket sorolnak fel annak indoklására, hogy elmozdíthassák helyéről Matolcsy Györgyöt – írja a Népszava. A lap szerint a tárcavezetőt politikai okból menesztik.

A Napi Gazdaság, a Reuters hírügynökségre hivatkozva, Matolcsy György lehetséges utódairól ír. Eszerint Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója, Járai Zsigmond, a CIG Pannónia Biztosító felügyelő bizottságának elnöke, korábbi pénzügyminiszter és jegybankelnök, illetve Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár, aki ugyancsak volt már pénzügyminiszter az előző Orbán-kormányban, lehet az új nemzetgazdasági miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik