Belföld

Orbán nem állt ki Matolcsy mellett?

Az Index szerint Varga Mihály meggyőzte a miniszterelnököt, hogy hiba lenne Bathó Ferenc leváltása.

A hírportál pénteken azt írta, hogy Bathó Ferencet, a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetésért felelős helyettes államtitkárát azonnali hatállyal kényszerszabadságra küldték, a napokban pedig leváltják posztjáról. Bathót szakmai berkekben a költségvetés valódi urának nevezik, évtizedek óta ezzel foglalkozik, szakmai tudása miatt megtartotta az új kormány is, és főosztályvezetőből helyettes államtitkárrá emelték. Az Index arról írt, hogy a helyettes államtitkár lehet a bűnbak azért, mert a Matolcsy által jegyzett zárszámadás megdicsérte Bajnaiék válságkezelő tevékenységét.

Az újabb információik szerint azonban Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára meggyőzte Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy óriási hiba lenne Bathó elküldése. Vargáék érvei szerint egyrészt aránytévesztés a zárszámadásban megjelentek miatt ekkora áldozatot hozni, másrészt a lépés veszélybe sodorta volna az erőltetett menetben készülő büdzsé megalkotását – írja a hírportál.

Az Index úgy tudja, az IMF-EU-párossal való affér után kérdőjeleződött meg Matolcsy vezető szerepe a kormányzati gazdaságpolitika irányítását illetően, de vészesen csak néhány hete kezdett fogyni a levegő körülötte, így a miniszter a leváltásokkal az őt ért kritikák elől menekülne.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője úgy reagált, az Index.hu mai cikkének Varga Mihály államtitkárra és a Miniszterelnökségre vonatkozó állításai minden alapot nélkülöznek.

AJÁNLOTT LINKEK:

Lapátra kerül a költségvetés kulcsfigurája? (Hír24)

Varga Mihály visszaverte Matolcsyt (Index)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik