Gazdaság

Orbán: mára 100 milliárdot kell találni

A kormányfő szerint nem "stimmel" a tavalyi hiány, 4,4 százalék lesz a deficit.

A miniszterelnök a TV2 Tények Este című műsorában azt mondta, a különbözet jóval több mint százmilliárd forintot jelent, amelynek sorsát fel kell deríteni. Ezt közölniük kellett Brüsszellel is, mert így a 2010-es költségvetés kiindulópontja nem az, ami a törvényben szerepel. A szakértők mára virradóra is azt elemezték, mi következik ebből. A Nemzetgazdasági Minisztérium is mára ígért beszámolót az aktuális költségvetési helyzetről annak alapján, hogy éjfélig mennyi pénz folyt be a bankadóból. Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy az energia- és a távközlési szektor számíthat-e “pótadóra”, azt felelte: “azt nem tartom elképzelhetőnek, hogy az emberek fizetnek pótadót”.

Az egykulcsos adórendszer bevezetéséról a kormányfő azt mondta: január 1-jétől Magyarország valaha volt legalacsonyabb adókulcsával működő, arányos, egykulcsos adórendszer lesz úgy, hogy családi adózási elemet is tartalmaz. A kieső adóbevételek pótlását firtató felvetésre Orbán Viktor úgy reagált, ez egy örökzöld vita, szerinte alacsonyabb kulccsal több bevételt gyűjtenek a kormányok, de egyetért azzal, hogy a világgazdaság sérülékeny, ezért tartalékot kell képezni. Az adójóváírást úgy próbálják egy év alatt kivezetni a rendszerből, hogy senki se járjon rosszul. A minimálbér adózni fog, de szeretnék, ha senki nem találna kevesebbet a borítékban, mint most.

Orbán Viktor az önkormányzatok és az állam közötti feladatmegosztásról azt mondta: szerinte a kormány jobban – gazdaságosabban, jobb színvonalon – meg tudná szervezni az ország teljes egészségügyi, kórházi ellátását, mint ahogyan ma széttagoltan teszik az önkormányzatok. Mivel ezek azonban az önkormányzatokhoz tartozó intézmények, sorsukról elsősorban mégis a helyhatóságoknak kell dönteniük – tette hozzá.

Az önkormányzati választással kapcsolatban a miniszterelnök úgy fogalmazott, “nagy pillanatokat élhetünk át vasárnap este”, hiszen például Budapesten az 1940-es években volt utoljára nem kommunista vagy liberális főpolgármester. Bár képviselőket és polgármestereket választanak az emberek, szerinte “valahogy az országban ott van az is, hogy ez egy értékelő szavazás, tehát véleményt akarnak mondani a kormány négy hónapos működéséről is”. A miniszterelnök bízik benne, hogy kiderül: a parlamenti választáson tapasztalt átrendeződés egy hosszabb folyamat kezdőállomása volt. “Egy húron pendül velünk az ország” – mondta.

Orbán szerint az új adórendszerrel mindenki jobban fog járni. Az eddigi azokat büntette, akik sokat dolgoztak, és gyermeket vállaltak. Ezt már a Blikknek mondta a kormányfő, elismerve: az ő élete kiszámíthatóbb lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik