Üzleti tippek

A teherautókat és a buszokat ellenőrzik csütörtökig, a szabálysértésnek súlyos következménye lehet

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A keddtől csütörtökig tartó ellenőrzéssorozatban a közlekedésbiztonsági kockázatot jelentő személy- és áruszállító járműveket szűrik ki és szankcionálják. A fővárosi és megyei kormányhivatalok az országos akcióban a teherautók és autóbuszok műszaki állapotát, menetíró berendezéseit, a rakomány rögzítését vizsgálják. A közlekedési hatóság a kockázatosnak minősített járműveket  a veszélyt előidéző ok megszüntetéséig kijelölt pihenőhelyen visszatarthatja – írja az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményében.

Az ECR (Euro Controle Route) nemzetközi akció részeként 2022. április 5-7. között lezajló tematikus ellenőrzés keretében a szakemberek a járművezető, a rakomány és a gépjármű alkalmasságát igazoló dokumentumokat is vizsgálják. Ellenőrzik a jármű és rakománya súlyát, utóbbi rögzítésének megfelelőségét.

A közlekedési hatóság a járművet vizsgálatra rendeli, ha alapos gyanú merül fel, hogy az nem tesz eleget a jogszabályi követelményeknek és a környezetvédelmi előírásoknak, engedély nélkül alakították át, vagy engedélyezett átalakítás után a hatóságnak nem mutatták be.

Érvénytelenítik az autóbusz vagy teherautó forgalmi engedélyét, ha további részvétele a forgalomban közvetlen balesetveszéllyel jár, vagy a kötelező engedélyek hiányában végeztek vele szolgáltatást.

Februárban a rendőrség ellenőrizte a teherautókat és buszokat.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik