Gazdaság

Zöldítené járműparkját a Volánbusz, hamarosan lesznek gázos és e-busztöltők is

Marjai János /24.hu
Marjai János /24.hu

Az MVM zöld közlekedés meghonosításáért felelős társasága, az MVM Mobiliti Kft. közös céget alapított a MÁV-csoporthoz tartozó Volánbusz Zrt.-vel az autóbusz-állomány környezetbarát fejlesztése érdekében, amely Mobiliti Volánbusz Kft. néven végzi tevékenységét. Az állami vállalatok együttműködése jelentős előrelépést hoz a közösségi közlekedés környezetbarát fejlesztésében, a környezetkímélő járművek arányának növelésében és az üzemeltetésükhöz szükséges infrastruktúra kialakításában – írta a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter MTI (OS) közleményében.

A Mobiliti Volánbusz Kft. e-töltőállomások létesítésével és üzemeltetésével járul hozzá ahhoz, hogy a Volánbusz és flottakezelő társasága, a Volán Buszpark Kft. a jövőben pályázhasson elektromos autóbuszok támogatott beszerzésére, és ezzel megújíthassa a helyi járműflottát.

A Volánbusz mint közszolgáltató társaság stratégiai céljai között szerepel a járműállomány folyamatos fiatalítása és „zöldítése”, ezért a közlekedési vállalat flottakezelő társasága, a Volán Buszpark Kft. elektromos és sűrítettföldgáz-meghajtású (CNG) járművek beszerzését tervezi. A Volánbusz azonban az autóbuszok üzemeltetéséhez szükséges E-töltőállomásokkal nem, CNG-töltőállomással pedig csak Zalaegerszegen rendelkezik, ezért az állami tulajdonú társaságok közötti együttműködés erősítésével és a szinergiák adta lehetőségek kihasználásával a Volánbusz és az MVM Csoporthoz tartozó CNG- és E-töltőállomásokkal rendelkező és azokat jelenleg is előállító-üzemeltető MVM Mobiliti Kft.-vel közös gazdasági társaságot hozott létre.

A Mobiliti Volánbusz Kft. pályázati forrásokból, valamint az MVM Energetika Zrt. anyavállalati finanszírozásából töltőállomások megvalósítását tervezi, amelyeket üzemeltetve hosszú távú szolgáltatási szerződést köt a Volánbusszal CNG- és E-üzemanyag szállítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik