Üzleti tippek

Indul a visszaszámlálás: nagy ráfutás várható a kutatás-fejlesztési pályázatnál

Getty Images
Getty Images
Már csak öt napja van a vállalkozásoknak, hogy első körös kérelmüket feltöltsék a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal véleménykérő felületére. A támogatási kérelmeket augusztus 13-ig, délig fogadja be az NKFIH.

„Több száz, akár 700-800 között lehet a pályázatot benyújtók száma” – véli Papadimitropulosz Alex, a Via Credit ügyvezető igazgatója.

A 136 milliárd forint keretösszegű pályázatra akár 300-400 milliárd értékű kérelemre számít a szakértő.

Az elmúlt évek tapasztalata alapján az NKFIH akár két-háromszoros túljegyzést is megenged, hiszen statisztikákkal igazolható, hogy a legkiválóbb 40-50 százalék szokott megfelelni a magas elvárásoknak.

A „GINOP PLUSZ-2.1.1-21 – Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése” című felhívás szakpolitikai felülete július 23-án nyílt meg. A támogatási kérelemnek az irányító hatósághoz (Pénzügyminisztériumhoz) történő benyújtáshoz szükséges előfeltétele, hogy a kérelemmel érintett projekt rendelkezzen az NKFI által kiadott támogató szakpolitikai véleménnyel.

A kiírás célja a vállalkozások versenyképességének javítása piacorientált kutatás-fejlesztési és innovációs projektjeik támogatásával. A projektek kapcsán elvárás, hogy jelentős tudományos vagy műszaki újdonságtartalommal rendelkezzenek, és a fejlesztés eredményeként piacképes terméket, technológiát vagy szolgáltatást hozzanak létre.

Az a pályázó, akinek az NKFI minimum 80 pontot ítél meg az előminősítés során, 2021. október 18-tól adhatja be a pályázatát.

Ezzel egyidőben rendelkezésre állnak a jelentkezői kör előtt a Magyar Multi Program és Zöld Nemzeti Bajnokok pályázati kiírások. Ezeknél ugyanúgy lehet kísérleti-fejlesztési költséget elszámolni, akár 300 millió forintig. A Magyar Multi Program és Zöld Nemzeti Bajnokok keretösszege 130 milliárd forint, így bőséges forrás áll rendelkezésre azon jelentkezők előtt, akik komplex beruházási tervet szeretnének megvalósítani.

„A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a vállalatok nagy érdeklődést mutatnak a kutatás-fejlesztési pályázati lehetőségekre. Arra számítunk, hogy magas lesz a jelentkezők száma. Viszont azt is látjuk, hogy a Magyar Multi Program és Zöld Nemzeti Bajnokok pályázatai olyan értékajánlattal rendelkezik, hogy alapos megfontolás igényel a jelentkezők részéről, hogy ki tudják választani legmegfelelőbbet. A három pályázat együttvéve is több mint 266 milliárd forint forrást allokál a pályázni vágyóknak” – emelte ki Papadimitropulosz Alex

A szakértő mindenkit arra buzdít, hogy méresse meg magát, ugyanakkor hozzátette, hogy a GINOP PLUSZ 2.1.1-21 felhívásnál kizárólag a legkiválóbb pályázatokat támogatják, és az NKFIH a legjobb ötleteknek biztosít pozitív szakpolitikai véleményt. Ennek eléréshez nemzetközi szintű téma és potenciál, kiváló szakmaiság és meggyőző tapasztalat szükséges. A pályázati tanácsadó cég statisztikái alapján a szigorú szabályok ellenére is több ezer ilyen vállalkozás működik Magyarországon, így várakozásaik szerint biztosan elfogy majd a felkínált keret.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik