Üzleti tippek

Így kerülhetjük el a digitális átállás buktatóit

Getty Images
Getty Images
Az utóbbi években az üzleti élet egyik legfontosabb hívószava a digitális transzformáció. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy ezt a folyamatot sokkal könnyebb elméletben, mint gyakorlatban végig vinni.

A digitális transzformációt (DT) célzó projektek jelentős része már a kezdetkor megbicsaklik, mert sokkal több területet kell koordinálni, és jóval nagyobb erőfeszítést kell tenni érte, mint amire a legtöbben elsőre számítanak. Ugyanis nemcsak a technológia és az adatkezelés, hanem a munkafolyamatok és a szervezeti felépítés sem maradhat érintetlenül – emelte ki blogján az Invitech.

Kévés Tibor

Ha a projektet egy repülőgéphez hasonlítjuk, akkor a technológia a digitális átalakulás motorja, az adatok jelképezik az üzemanyagot, a munkafolyamatok megfelelnek az irányítási rendszernek, a szervezeti változás képessége pedig a maga a futómű.

„A hétköznapokban a digitális transzformáció elemei közül kiemelhető például a papírmentes iroda, a home office vagy a digitális tanrend. Egyre többen intézzük a pénzügyeinket az online térben, egyre többet vásárolunk az interneten, de idesorolható az ipar 4.0, a robotizáció és az automatizáció is. Minden vállalkozás érintett vagy érintett lehet a jövőben. A technológiai és automatizációs fejlesztésekkel csökkenthetők a költségek, növelhető a hatékonyság, és ezáltal jelentős versenyelőnyre tehetnek szert azok, akik élnek a digitális transzformáció lehetőségével” – mondta Kévés Tibor, az Invitech presales csoportvezetője.

Kihívás vagy lehetőség?

„Egyszerre kihívás és egyszerre egyedi lehetőség, amivel minden cégnek érdemes élnie. Kihívás azért, mert a jól megszokott analóg folyamatokat digitális folyamatokká kell átalakítani. Egyre többször találkoznak a vállalatok olyan versenytársakkal, amelyek már alkalmazzák ezeket a fejlesztéseket, és sokkal hamarabb reagálnak a gazdasági kihívásokra, mint adott esetben ők. Ugyanakkor a digitális transzformáció olyan lehetőség, amivel profitot maximalizálhatnak a cégek, és a költségcsökkentés és hatékonyságnövelés mellett sokkal gyorsabb reakcióidőre tehetnek szert” – tette hozzá a szakember.

Kapcsolódó
Elképesztő adatmennyiség: Magyarországon is növekszik az adatközpontok iránti igény
A digitalizáció egyre gyorsabb ütemű terjedése hatalmas méretű adatmennyiség-növekedéssel jár.

A technológia rohamléptékű fejlődésével az új megoldásokban rejtőző potenciál is egyre nő. Miközben számos technikai megoldást egyre könnyebb használni, ezzel párhuzamosan egyre nehezebb átlátni, hogy egy adott fejlesztés hogyan járul hozzá az átalakulási lehetőségekhez, és miként integrálható a meglévő rendszerekkel.

Nehezíti a helyzetet az is, hogy számos vállalat technológiai lemaradásban van – például az örökölt, nehezen alakítható megoldásaik miatt. Eközben sok cégnél úgy érzik, hogy a saját IT-osztályuk nem képes jelentős változásokat előidézni. Sokszor ennek az az oka, hogy az informatikai csapat kapacitását az üzemeltetés és a működés fenntartása köti le.

  • Üzleti tipp: ezeket a problémákat csak olyan szakemberek segítségével lehet megoldani, akik mélységben ismerik a fejlesztési lehetőségeket, és kéz a kézben tudnak dolgozni az üzleti oldallal. Minden innovációs javaslattal valós üzleti értéket kell felmutatniuk, továbbá egyensúlyozniuk kell az innováció és a technológiai lemaradás behozása között.

Ne dobjuk ki az adatokat az ablakon

Nem kérdés, hogy a változáshoz sokkal jobb adatminőségre és analitikára van szükség, így meg kell oldani a rengetegféle forrásból származó, eltérő struktúrájú és formátumú adat fogadását, feldolgozását és integrálását.

  • Üzleti tipp: a legtöbb vállalkozás tisztában van vele, hogy saját adatminőségük nem megfelelő, sokszor mégsem jelölnek ki dedikált felelőst erre a területre, inkább a technikai megoldásaikat hibáztatják. Pedig valakinek át kell gondolnia, hogy milyen adatokra van szükség most, és mi lesz a helyzet a transzformáció után. Sőt, meg kell győznie a vállalat munkatársait, hogy az adatok előállítójaként és felhasználójaként is működjenek.

További részletekért olvassa el az Invitech összefoglalóját, amelyben Kévés Tibor bemutatja a digitális transzformáció további előnyeit és a vállalatokra gyakorolt hatásait is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik