Üzleti tippek

Sokba kerülhet a pánikszerű adatmegsemmisítés

Getty Images
Getty Images
Az elmúlt évben a Gazdasági Versenyhivatal 26 cégnél folytatott le helyszíni kutatást. A vállalkozások a versenyhatósági rajtaütések során is sokat tehetnek a bírság csökkentéséért, a GVH ennek ellenére találkozott már meneküléssel és pánikszerű adatmegsemmisítéssel is.

A versenyhivatal – bírói engedély birtokában végezhető – előzetes bejelentés nélküli, helyszíni kutatásainak célja, hogy bizonyítékokat gyűjtsön egy feltételezett jogsértésről vagy egy vizsgált összefonódásról. Az elmúlt évek egyik nagyszabású, két napon átnyúló kartellfelderítő akciójában például 38 munkatársuk tartott kutatást, összesen 14 érintett vállalkozásnál.

A hatóság tavaly a COVID-19 járvány ellenére 26 helyszínen tartott rajtaütést – a szigorú egészségügyi óvintézkedések betartása mellett. A kutatások során a GVH mintegy 7 TB adatot másolt le és dolgozott fel 2020-ban:

ez az adatmennyiség nagyjából 700 mozifilmnek, 490 ezer fotónak vagy 7 millió egyszerű dokumentumnak felelne meg.

A közleményükben kiemelték, hogy közérthető tájékoztatással segítik a cégeket a rajtaütések során jogaikról, kötelezettségeikről és nem utolsósorban együttműködési lehetőségeikről. Még ekkor sem késő ugyanis önként felfedni a kartellben való részvételt, amivel akár jelentős mértékben lehet csökkenteni vagy esetlegesen elkerülni a versenyfelügyeleti bírságot.

Ennek ellenére nem minden vállalkozás tesz eleget a jogszabály által előírt, teljes körű együttműködési kötelezettségének a helyszínen a vizsgálatok során. A hatóság időről időre találkozik olyan esetekkel, amikor az érintett cégek megpróbálják eltüntetni a lehetséges bizonyítékokat.

Kapcsolódó
Jókora büntetést spórolt meg az eMag a GVH-nak tett vállalásaival, másfél millió vevő kap jóvátételt
Azért kell vezekelniük, mert a versenyhatóság szerint több éven át tisztességtelenül akcióztak.

Előfordult, hogy egy vállalkozás ügyvezetője a hátizsákjában próbálta meg céges laptopját kimenekíteni a helyszínről, és arra is volt példa, hogy egy munkavállaló egyszerűen kitépett néhány oldalt egy határidőnaplóból, és megpróbálta azokat megsemmisíteni. Egy másik esetben az ügyvezető úgy döntött, hogy hirtelen megkezdi leselejtezni a saját számítógépét.

A próbálkozások egyike sem járt sikerrel, emellett súlyos eljárási bírságokat is maguk után vontak. Az együttműködés így minden esetben célravezetőbb, és a vállalkozások számára előnyösebb pozíciót jelent a versenyhatósági eljárás során.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik