Üzleti tippek

Van, amiben már ismét rekordokat dönt a reptér

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI
A 2021 első negyedévében regisztrált rekord-áruforgalom és a kimagasló márciusi áruszállítási adatok után áprilisban 16.691 tonna árut kezeltek a budapesti repülőtéren. Ez 62%-os növekedés a tavalyi év azonos időszakához, és 54,4%-os emelkedés 2019 azonos időszakához képest.

Januártól áprilisig 56,2 ezer tonna légiárut szállítottak Ferihegyen keresztül, körülbelül 30 százalékkal többet, mint 2020 és 2019 első négy hónapjában – derül ki a Budapest Airport értesítőjéből. Az előrejelzések szerint idén akár a 150 ezer tonnát is elérheti a légiáru-forgalom.

A Budapest Airport áprilisban együttműködési megállapodást kötött a Magyarország és Kína közötti légi Selyemút létrehozása céljából – idézték fel utalva arra, hogy annak nyomán további növekedésre lehet számítani. Arról is tájékoztattak, hogy megkezdték a repülőtéri cargo környezet és a BUD Cargo City további bővítésének előkészületeit annak érdekében, hogy hosszú távon is világszínvonalú környezetet biztosítsanak.

A repülőtéren áprilisban kevesebb mint 65 ezren utaztak át, ami 95 százalékos csökkenést jelent a koronavírus-járványt megelőző, 2019-es év azonos időszakához képest. Tavaly áprilisban a forgalom a 10 ezer utast sem érte el.

Áprilisban számos légitársaság jelentette be járatai újraindulását. A korlátozások csökkenésével vagy eltűnésével várhatóan megindulhat a forgalom jelentősebb növekedése – írta az MTI. A reptér üzemeltetője elsőként a rövid távú, európai légi összeköttetések újraindulására számít, míg a hosszabb távú, tengerentúli járatok visszatérése később várható.

A Budapest Airport hónapok óta készül a növekvő forgalom kiszolgálására. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren két év alatt 60 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg: átadták az új utasmólót, átalakultak és megújultak a belső terek.

Chris Dinsdale a közelmúltban kinevezett új vezérigazgató az AIRportal.hu-nak adott interjúban elmondta, hogy 2025-ben kezdődhet el az új utascsarnok megépítése, addig egy móló hozzáépítésével ideiglenesen megnyílhat az 1. Terminál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik