Üzleti tippek

Már 300 millió online számla érkezett a NAV-hoz

Botár Gergely / MTI / kormany.hu/
Botár Gergely / MTI / kormany.hu/
Több mint két hete minden számlára rálát az adóhivatal, azóta jelentősen megugrott, meghaladta a 300 milliót a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz beérkezett online számlák száma – közölte a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Április 7-én megdőlt a napi rekord: a tavaszi szünet utáni első munkanapon több mint 3,5 millió számlát állítottak ki – tette hozzá Izer Norbert. Összehasonlításként megjegyezte, hogy április 1-je és április 15-e a több mint 2,8 millió beérkezett dokumentummal osztozik a második és harmadik helyen.

Április elsejétől a NAV szinte minden számla adatát megkapja az online rendszeren keresztül, még azokét is – a vevő adatai nélkül –, amelyeket a lakosság, vagyis a magánszemélyek vásárlásairól, ügyleteiről állítanak ki a cégek. Az online számlázás több szempontból is a 21. század egyik legnagyobb adóügyi vívmánya lehet – emelte ki az államtitkár.

Kapcsolódó
17 ezer milliárd forintot szedne be idén a NAV
A járvány okozta válság miatt áfából és a járulékokból is a vártnál kevesebb volt a bevétel.

Egyrészt, mert a legnagyobb horderejű lépés lehet a feketegazdaság elleni küzdelemben. Április 1-jétől ugyanis a kockázatelemzőknek szinte az összes kontrolladat a rendelkezésükre áll, így a revizorok azonnal tudnak reagálni a visszaélésekre. Másrészt az elektronikus számlázás által számos, az Európai Unióban is példaértékű adóhivatali szolgáltatást vehetnek igénybe a magyarországi vállalkozások – összegezte Izer Norbert.

A koronavírus-járványban kiemelten fontos, hogy az online számlázás révén kiváltható a fertőzési kockázatot jelentő papírszámla. Az eladó a számlaadatokat beküldi az adóhatósághoz, a vevő pedig egyszerűen letölti azokat, így az elektronikus számlázással megtörténik az adatszolgáltatás is.

A visszajelzések szerint több, eddig számlatömböt használó kisvállalkozás állt át az elektronikus számlázásra, és nemcsak azért, mert bizonylatonként 700 forintot spórolhat, hanem azért is, mert a járvány idején ez a legbiztonságosabb számlázási mód – idézte az államtitkárt az MTI.

Izer Norbert azt is kiemelte, hogy nyártól az adóhivatal áfabevallás-tervezetet ajánl ki az érintetteknek, ami évente mintegy félmillió vállalkozásnak jelenthet könnyebbséget. Először a júliusról szóló havi áfabevallás tervezetét ajánlja ki a NAV. A lakosság esetében a hatóság által elkészített e-szja-bevallásra 2017 óta van lehetőség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik