Üzleti tippek koronavírus

Felére zsugorodott a járvány miatt az irodapiaci kereslet

Balaton József / MTVA / Bizományosi
Balaton József / MTVA / Bizományosi
A 2020 negyedik negyedéves adatok továbbra is tükrözik a koronavírus-világjárvány miatt bekövetkezett gazdasági változásokat. A piaci kereslet elmarad a korábbi évek trendjétől, a tranzakciók száma csökkenést mutat.

A tavalyi utolsó negyedévben 38.850 négyzetméterrel bővült a budapesti modern irodaállomány. Átadták a Váci Greens E irodaházat, a Szervita Square és a Csalogány 43 irodaterületeit, valamint az Alphagon irodaházat – írta elemzésében a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF).

A fővárosi modern irodaállomány jelenleg meghaladja a 3,9 millió négyzetmétert, ezen belül csaknem 3,29 millió négyzetméter az „A” és „B” kategóriás modern spekulatív irodaterület, valamint 614.750 négyzetméteren saját tulajdonú irodaházak találhatók.

Az üresedési ráta 9,1%-ra nőtt, ami 1 százalékpontos negyedéves és 3,5 százalékpontos éves növekedést jelent. 2020 negyedik negyedévében a legalacsonyabb üresedési rátát, 4,3%-ot az Észak-Buda alpiacon regisztrálták, míg a legmagasabb üresedési ráta (29,3%) továbbra is az agglomerációban mérhető.

A bruttó kereslet 86.310 négyzetmétert tett ki, ami az előző negyedévhez képest 9%-os növekedés, az előző év azonos időszakához képest viszont 57%-os visszaesés.

A teljes keresleten belül továbbra is a szerződéshosszabbítások képviselték a legnagyobb arányt. A vizsgált időszakban a bérbeadási volumen 44%-a szerződéshosszabbítás volt, az új szerződések a kereslet 42%-át tették ki, míg a bővülések és előbérleti szerződések részaránya egyaránt 7% volt.

A legmagasabb bérlői aktivitást Pest Központ alpiacon mérték, a teljes volumen 20%-át itt kötötték le.

A második legaktívabb alpiac a Belváros volt 17%-os részesedéssel, míg a Dél-Buda alpiacon a teljes volumen 16%-a realizálódott.

A BIEF összesen 111 bérleti szerződést regisztrált a negyedik negyedév során, a tranzakciók száma 35%-kal esett vissza 2019 azonos negyedévéhez viszonyítva. A tranzakciók átlagos mérete 778 négyzetméter volt, tíz szerződést kötöttek 2.000 négyzetméterre vagy annál nagyobb területre.

A negyedév legnagyobb ügyletét a Diligent Corporation 4.590 négyzetméteres új szerződése jelentette a Szervita Square irodaházban, míg a legnagyobb szerződéshosszabbítást egy 4.560 négyzetméter nagyságú területen kötötték az Arena Cornerben. A legnagyobb előbérleti szerződést 3.660 négyzetméterre írták alá a Millenium Gardens fejlesztésben.

A fórum tagjai a CBRE, a Colliers International, a Cushman & Wakefield, az Eston International, a JLL és a Robertson Hungary ingatlantanácsadók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik