Gazdaság

Csúcsra emelkedtek a nyersanyagárak

Minden korábbinál magasabbra emelkedtek a nyersanyagárak novemberben, és most a korán érkezett tél miatt azonban a kőolaj is több mint 2 százalékkal drágult.

A hamburgi világgazdasági kutatóintézet (HWWI) kimutatásai alapján:

A nyersanyagok dollárban kifejezett árának alakulását tükröző index az energiahordozók nélkül 3,2 százalékkal haladta meg novemberben az eddigi, 2008 júliusi csúcsot. A dollárral szemben gyengülő euróban kifejezett árindex jóval nagyobb, 19,2 százalékos emelkedést mutat a korábbi rekordhoz képest.

A legnagyobb mértékben – euróban számolva 19,3 százalékkal – a pamut ára emelkedett novemberben az egy hónappal korábbihoz képest, főként a több magyarországnyi területet elöntő pakisztáni árvizek és a kínai termelés visszaesése miatt. Ugyancsak jelentősen, 13,8 százalékkal drágult a gyapjú. A növényi olajok euróban 9,1 százalékkal drágultak novemberben, a cukor ára 9,1 százalékkal nőtt, a kávé 9,5 százalékkal, a gumigyártásban alkalmazott kaucsuk 12,5 százalékkal drágult.

A nyugati-féltekén irányadó WTI olajfajta ára messze elmarad a 2008 júliusi, hordónkénti 140 dolláros csúcstól, de távol van már a 2008 decemberi 36 dolláros mélyponttól is. A WTI ára az utóbbi hónapokban a 75-85 dolláros sávban mozgott, novemberben viszont járt 88 dollár körül is. Az euróövezeti adósságválság és a kínai infláció gyorsulása miatt a hónap második felében csökkent az irányadó olajfajta ára, majd a november végi rendkívüli hideg hatására ismét emelkedett, a hónap egészét tekintve így – dollárban számítva – 2,7 százalékos drágulás ment végbe.

Az élelmiszerárak is jelentősen emelkedtek novemberben. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) számításai szerint a globális élelmiszerár-index a múlt hónapban megközelítette a 2008-as élelmiszerválság idején elért történelmi csúcsot. Az index 205,44 pontra, 28 havi csúcsra szökött fel, és csupán 8 ponttal marad el a 2008 júniusi rekordtól. A mutató főként azért nőtt, mert a legnagyobb gabonatermelő országokban, Oroszországban, Ukrajnában és az Egyesült Államokban rossz volt a termés. Oroszország például a nyári aszály és a tűzvészek miatt behozatalra szorul, holott korábban az egyik legnagyobb gabonaexportőr volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik