Üzleti tippek

5 milliárdra pályázhatnak a gazdaságilag leszakadt térségek

Szerdától elérhető a „Hátrányos helyzetű településeken működő mikro- és kisvállalkozások fejlesztéseinek támogatása” című, összesen 5 milliárd forint keretösszegű felhívás.

A GINOP 1.2.9-20 kódszámú pályázatra a szabad vállalkozási zónák területén működő vállalkozások jelentkezhetnek várhatóan 2021. januártól – közölte az Információs és Technológiai Minisztérium.

„A magyar települések több mint harmada, mintegy 1200 település úgynevezett szabad vállalkozási zónákban – gazdaságilag leszakadt területeken – található, ami a lakosságot tekintve csaknem 2 millió magyart érint. Számítunk ezekre a településekre és az itt működő vállalkozásokra, amelyek segíteni tudnak az ország működésben tartásában. A Belügyminisztériummal közösen kidolgozott felhívásunk célzottan segíti ezeket a vállalkozásokat dolgozóik megtartásában és új munkahelyek teremtésében” – mondta György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár.

A kormány felmérése szerint további 162 olyan település van idehaza, amelyeknek még intenzívebb támogatásra van szüksége. A Kedvezményezett Települések Gazdaságélénkítő Programba és a Felzárkózó Települések Programba tartozó falvak vállalkozásai, szociális szövetkezetei így kiemelt segítséget kapnak.

A pályázó cégek 70 százalékos támogatási intenzitású vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek, amelyet elsősorban új eszközök, gépek beszerzésére, valamint ingatlanfejlesztésre, munkabérre, alkalmazottaik képzésére, IT-fejlesztésre fordíthatnak.

„Annak érdekében, hogy a támogatások az eddig el nem ért cégekhez is eljussanak, ezzel a forráshoz jutók köre bővüljön, csak olyan vállalkozások pályázhatnak, amelyek korábban nem részesültek technológiafejlesztésre, innovációra vagy digitalizációra fordítható (GINOP 1-2-3-as) támogatásban” – emelte ki György László.

November végéig lehet pályázni az InnoMax Díjra
Két héttel meghosszabbította az Invitech a jelentkezési határidőt.

A pályázaton kifejezetten a legkisebb méretű vállalkozások, mikro- és kisvállalkozások vehetnek részt. A célcsoport beruházási igényeihez igazodva – míg az EU-s pályázatok a nagyobb projektméretet preferálják –, jelen felhívásban a támogatás összege 2-10 millió forint között alakul, illetve a 162 településen akár 60 millió forint is lehet.

Emellett eddig példa nélküli módon a projekt-előkészítés és a projektmenedzsment is elszámolható, hogy ennek költsége se a cégeket terhelje. A felhívás ágazati korlátozás nélkül kerül meghirdetésre, a termelő cégeken túl a kereskedelmi és szolgáltató, építőipari szektorokban működő vállalkozások is jelentkezhetnek.

A Kedvezményezett Települések Gazdaságélénkítő Programba és a Felzárkózó települések Programba tartozó falvak vállalkozásai, szociális szövetkezetei előminősítési folyamatban vesznek részt, amely során az ITM háttérintézménye, az IFKA munkatársai segítik az érdeklődőket. A pályázatírás költségeit, adminisztratív terheit is átvállalja az állam. A kiírás részletei a https://www.palyazat.gov.hu honlapon érhetők el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik