Üzleti tippek koronavírus

Az életbiztosítások jól pörögnek, az utasbiztosításoknak kampó

A járvány minden biztosító számára rendkívüli helyzetet teremtett, bár a szektort eddig összességében kevésbé érintette. A GDP-alakulása kis késéssel, de a biztosítók életébe is be fog gyűrűzni, aminek a hatása várhatóan a jövő évben fog jelentkezni – hangzott el a MABISZ sajtótájékoztatóján.

A szektor termékei közül az utasbiztosítási piacot érintette leginkább a vírushelyzet, lényegében megszüntette. A harmadik negyedéves adatok egyelőre nem állnak rendelkezésre, de 70-80%-nál kisebb csökkenésre nem számítunk – mondta Pandurics Anett, a Magyar Biztosítók Szövetségének elnöke.

A kötelező biztosításokra elsősorban a kárgyakoriságon keresztül hatott a járvány. A második negyedévben 12%-kal jobb volt a kárráfordítás, de a nyár folyamán ez visszatért a válság előtti szintekre, hiszen a korábban tömegközlekedéssel közlekedők is autóba ültek.

Óriási pofont kapnak az autótulajdonosok
Van, akinek a kötelező biztosítása 30 százalékkal drágul.

Az életbiztosításoknál a második negyedévben növekedés volt megfigyelhető, köszönhetően az online kötésnek. Nagyon tudatosak az ügyfelek: egyelőre nincs drámai pénzkivonás a biztosításokból, sőt jól alakulnak a számok.

Erre magyarázatot adhat a rendkívül magas készpénztartás, hiszen így elsőre ahhoz nyúlnak az emberek. Bőven lenne még hova fejlődni élet-, illetve nyugdíjbiztosítások tekintetében, hiszen számos felmérés alapján elég komoly a lemaradásunk Európán belül a nyugdíj-megtakarítások terén.

A biztosítók közül 11 társaság hirdetett új kgfb-tarifát január 1-jével. Évek óta egyre kevesebb autós – idén a magántulajdonban lévő gépkocsik 17-18 százaléka – érintett az év végi kampányban. Mivel a meghirdetett tarifák igen komplexek, érdemes a MABISZ Díjnavigátor segítségével összehasonlítani azokat, a kalkulátor a mai naptól már a 2021-es aktuális tarifákkal is frissült.

Rengeteg félrevezető információ jelent meg az MNB elvárásaival kapcsolatban, emelte ki a MABISZ elnöke. Valójában a felügyelet azt fogalmazta meg, hogy a biztosítók megalapozott adatokkal támasszák alá tarifáikat, ami egy jogos elvárás. A károkozói pótdíj megszüntetéséről nincs szó, csak a túlzott, kiárazó tarifákat fogja vizsgálni a jegybank. Mivel a károsultak aránya mindössze 4-5% körül mozog, az ügyfelek 95%-át nem is érinti ez a kérdés. A károkozói pótdíj a mostani tarifahirdetések alapján megmaradt, de mérséklődött – összegezték a közleményben.

Kiemelt fotó: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik