Üzleti tippek

Így lehet okosabbá tenni a régi hálózatokat

Az új hálózati modell, az SD-WAN egy szoftveralapú megoldás a nagy kiterjedésű hálózatok kezeléséhez.

Egy több telephellyel rendelkező vállalat helyi egységei között jellemzően nagy távolságokat áthidaló, nagy kiterjedésű WAN kapcsolatok működnek, ám ezek már nem a legkorszerűbb megoldások. A digitalizációt segítő SD-WAN technológia előnye, hogy akár már szolgáltatásként is igénybe vehető – írta szakmai blogján az Invitech.

Az SD-WAN (software-defined wide area network) szoftveres megoldások, kommunikációs és adatátvitel technológiák segítségével tudja nagy kiterjedésű, hagyományos WAN hálózatok működését hatékonyabbá tenni.

A megoldás egyaránt támogatja az Internet, MPLS és LTE átviteli technológiákat, a hang-, adat- és videótovábbítást, valamint optimalizálja a több WAN kapcsolatból álló hálózat forgalmát.

Az új hálózati modellel a sávszélességet hatékonyabban kihasználva magasabb teljesítmény biztosítható a legfontosabb alkalmazásokhoz, mindezt úgy, hogy a hálózat integritása és az adatbiztonság nem sérül.

A hálózat nemcsak egészében, hanem részenként is modernizálható, több lépésben bevezethető, mivel képes bármilyen hálózati technológiával együttműködni. A végpontok két részre oszthatók: központi nagyobb és távoli kisebb telephelyekre. Célszerű azzal a csoporttal kezdeni, amely jelenleg a nagyobb problémát okozza az üzleti folyamatokban, ezzel is gyorsítva a digitalizációs fejlődést. Az ilyen megoldásokat hibrid WAN hálózatnak nevezik.

Kohl Ákos

Kohl Ákos, az Invitech termékmenedzsere szerint az SD-WAN legtöbb előnye két, korábban különálló csatorna összekapcsolásából származik. A hagyományos telekommunikáció mindig egy aktív és egy tartalék backup vonalra épül, és az utóbbit csak akkor veszi igénybe, ha a fővonal megszakad.

Az SD-WAN azonban szoftveres megoldással mindkettőt használja: például egy 50 megás fővonalat és egy 10 megás backup vonalat egyetlen egyesített csatornaként tud kezelni. Ez fokozza a teljesítményt, a rendelkezésre állást, pozitívan hat a felhasználói élményre, miközben költséghatékony is.

Az Invitech az utóbbi időben jelentős erőforrást allokált arra, hogy SD-WAN szolgáltatását kiépítse és fejlessze. Az infokommunikációs szolgáltató szakemberei biztosak abban, hogy a piac hosszú távon pozitívan fogadja az új technológia nyújtotta előnyöket. A hazai piacon ez a megoldás még nem forrott ki, de a számtalan előnye miatt elterjedése csak idő kérdése.

Üzletmenetbe vágó előnyök

Az SD-WAN többek között csökkenti a teljes hálózatkiesések számát, hiszen egy vonal kieséséhez képest sokkal kisebb az esélye annak, hogy egyszerre két vonal szakad meg, így ha esetleg csökkentett üzemmódban is, de az üzleti szolgáltatások folyamatosan üzemelnek.

Kohl Ákos hozzátette: az SD-WAN virtuálisan tud kapcsolódni a felhőszolgáltató végpontjaihoz, és ennek a logikai kapcsolatnak köszönhetően érzékelhetőn gördülékenyebb lesz a felhőalapú működés, javul a reakciókészség.

A tradicionális működéshez képest szintén jelentős hozzáadott értékkel bír az extra hálózati biztonság. Ilyen például a beépített tűzfal és a home office funkció kialakításának lehetősége. Ahogy azt tavasszal a koronavírus miatt tapasztalhattuk, a váratlan karantén idején számos cégnek okozott fejfájást az otthoni munka biztonsági beállításainak tömeges elvégzése, esetleges nagy értékű új eszközök beszerzése. Ennek a hálózati megoldásnak a segítségével viszont rövid időn belül távmunkaképes irodát lehet kialakítani.

Az Invitech szerint a legnagyobb előny, hogy az SD-WAN segítségével okosabbá tehető egy meglévő hálózat, ehhez nincs szükség jelentős beruházásra és új hálózat kiépítésére. A váltás akár már egyetlen végpontnál is megérheti, de a valódi előnyöket akkor lehet kihasználni, ha az SD-WAN több végpontot köt össze. További részletek az ICT-cég blogján.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik