Üzleti tippek

Így igényelhetnek támogatást a bajba jutott kistermelők

A termelési és értékesítési lehetőségeket javítja egy 5,5 milliárd forint keretösszegű, nyáron megjelenő pályázat a Vidékfejlesztési program keretében – jelentette be Nagy István agrárminiszter Pannonhalmán, ahol újraindult a Pannonkamra termelői piac.

A tárcavezető elmondta: a mezőgazdasági kisüzemek fejlesztésére 2,5 milliárd forint, a helyi termékértékesítő piacok és vásárterek támogatására 3 milliárd forint áll rendelkezésre.

A kisüzemek fejlesztésére irányuló pályázat a legkisebb termelőknek nyújt segítséget mezőgazdasági és élelmiszer-feldolgozási tevékenységek fejlesztésére. A 15 ezer eurónak (5 192 700 forint) megfelelő támogatási összeg egyszeri és szabadon felhasználható. Azok a termelők pályázhatnak, amelyeknek a támogatási kérelem benyújtását megelőző teljes lezárt üzleti évben legalább 3000 euró (1 038 540 millió forint) és maximum 6000 euró (2 077 080 millió forint) standard termelési értékkel rendelkeznek.

A magyar gyümölcstermés fele elpusztult
Tavaszi fagy, aszály, aztán extrém mennyiségű eső: az átlagtermés kevesebb mint fele várható barackból, cseresznyéből, de meggy és alma is kevés lesz. Ezt az árakban is érezni fogjuk.

A helyi termékértékesítő piacok és vásárterek fejlesztésére a vidéki önkormányzatoknak nyújtott támogatás maximuma százmillió forint lesz. Fedett és fedetlen tereket lehet létrehozni vagy felújítani a hozzájuk kapcsolódó infrastrukturális háttérrel. A cél, hogy a helyi piacok és vásárterek színvonalasan működjenek.

A Vidékfejlesztési program keretében több mint 6 milliárd forintot fordítottak helyi termelői piacok kialakítására, ezek száma az elmúlt nyolc évben csaknem háromszorosára emelkedett, megközelíti a 300-at.

Kiemelt fotó: MTI/Mohai Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik