Belföld

39 százalékkal drágább a gyümölcs, mint egy éve, az üzemanyag viszont 22 százalékkal olcsóbb lett

Májusban a fogyasztói árak átlagosan 2,2 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Egy hónap alatt 0,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. Az éves maginfláció 4 százalékra csökkent az előző két hónapban regisztrált 4,3 százalékról.

Az élelmiszerek ára 8,4 százalékkal nőtt tavaly májushoz mérve, ezen belül

  • a sertéshús 20,7 százalékkal,
  • az idényáras élelmiszerek átlagosan 19,1 százalékkal,
  • a friss gyümölcsök 39,0 százalékkal drágultak.

A dohányáruk ára 11,1 százalékkal emelkedett, míg a szeszes italoké 2,4 százalékkal.

A járműüzemanyagok ára 22,0 százalékkal csökkent.

A szolgáltatásokért 2,6 százalékkal kellett többet fizetni, mint egy éve. Ezen belül a lakásjavítás, karbantartás ára 11,7 százalékkal, a járműjavítás, karbantartásé pedig 9,3 százalékkal nőtt, és a postai szolgáltatások díja is 9,5 százalékkal emelkedett.

A tartós fogyasztási cikkek 0,8 százalékkal kerültek többe, mint tavaly májusban.

Áprilishoz viszonyítva az élelmiszerek ára 0,7 százalékkal nőtt, ami főként az idényáras élelmiszerek 5,1 százalékos áremelkedésének következménye. E csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára átlagosan nem változott. A tartós fogyasztási cikkek 0,7 százalékkal drágultak, ezen belül az új személygépkocsik 1,9 százalékkal. A szolgáltatásokért 0,1 százalékkal többet, a ruházkodási cikkekért 0,3 százalékkal kevesebbet kellett fizetni. A járműüzemanyagok az olajárak emelkedésének hatására 3,9 százalékkal drágábbak lettek az áprilisihoz képest.

Kiemelt kép: Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik