Üzleti tippek

Felhőbe kellene költözni? A koronavírus véget vethet a halogatásnak

A digitális átalakulást a járványhelyzet rendkívüli módon felgyorsította. A digitalizációban kevésbé élen járó vállalkozásoknál viszont akár az is megeshetett, hogy 10 évnyi fejlődést kellett 10 nap alatt „lezongorázni”, hiszen rohamtempóban egyre több minden tevődött át az online környezetbe.

A cégek többsége valószínűleg hosszasan tudná sorolni, hogy milyen nehézségekkel kell megküzdeniük az utóbbi hónapokban. Sok más mellett az IT-infrastruktúra és az üzemeltetés helyzete sem könnyű a jelenlegi bizonytalan üzleti környezetben. A fizikai szerverpark eszközellátása, a gyors reagálás lehetőségei korlátozottak, és a szakemberhiány is nagyobb problémát jelent a megszokottnál – írta blogjában az Invitech.

InnoMax: a járvány még inkább felértékelte a digitalizációt
Az Invitech májusban tizedik alkalommal osztotta ki az InnoMax innovációs díjakat a nonprofit szervezetek körében.

A járvány miatti korlátozó intézkedések kapcsán rengeteg szó esett már a távmunka technikai kihívásairól is. Bár az új és szokatlan helyzet nyilván nehézségeket okozhatott a home office-ban dolgozók számára is, de az igazi kihívásokkal az IT-csapatoknak kellett szembenézniük.

Szolgáltatásalapon lehet gyorsan, rugalmasan bővíteni

Először is kritikus kérdéssé vált, hogy miként lehet biztosítani a szükséges szerverkapacitást, ami ki tudja szolgálni – a távmunka miatt is – megnövekedett online igényeket. Eközben a kereslet is változik: elmozdul az online elérhető termékek és szolgáltatások irányába, és a fizikai termékek esetében a kiszállíthatóság is igénnyé válik.

Mindezek következtében az IT-projektek is átütemeződnek: előtérbe kerülnek azok a fejlesztések, amelyek a jelenlegi változások kezelését támogatják. Csakhogy világszerte a globális beszállítói láncok is lelassulnak, akadoznak. Amennyiben egy vállalat a fejlesztéseit saját hardvereszközökön szeretné megvalósítani, előfordulhat, hogy beszerzési problémái lesznek, és emiatt akár kénytelen hosszú távon a meglévő infrastruktúrájára építeni.

Így lehet a frontvonalban a nappalink, ezekre érdemes figyelni
Az otthon dolgozó munkatársak gépeinek védelme még az eddigieknél is fontosabbá vált.

Egy erre specializálódott, megfelelő adatközponttal és infrastruktúrával bíró szolgáltató bevonásával viszont sokkal könnyebb a kapacitás azonnali bővítése. A megoldás tehát nem hardver-, hanem szolgáltatásalapú.

Nehézkessé vált a hagyományos üzemeltetés

Nem csak a megfelelő kapacitások előteremtése jelenthet problémát. Ha ugyanis szinte minden kolléga otthonról dolgozik, akkor nagyrészt az IT-üzemeltetés is ezt teszi. Vagyis távolról kell menedzselni az informatikai eszközöket, és erre nem minden társaság van felkészülve. Ráadásul számos cég kiöregedett eszközökkel dolgozik, amelyeknél nagyobb a meghibásodás kockázata, és az is előfordul, hogy a fellépő problémákat nem is lehetséges távolról kezelni.

IaaS: a felhő sokkal rugalmasabb

Több típusú felhőalapú szolgáltatás is létezik, melyek közül az említett kihívásokra az Infrastructure as a Service (IaaS), vagyis a szolgáltatásként nyújtott infrastruktúra kínál optimális megoldást – javasolja az Invitech.

Az IaaS szerverkapacitást, tárhelyet, operációs rendszert és hálózatot kínál a virtualizációs technológia segítségével. Az összes erőforrást egy adatközpont biztosítja, ezért nincs szükség az eszközök fizikai beszerzésére és üzemeltetésére.

Jellemzően a szolgáltató menedzseli a szervereket, merevlemezeket, hálózatot, virtualizációt és a tárhelyet, vagy akár az adatbázisokat is. Ugyanakkor általában a felhasználó is felel bizonyos technikai paraméterekért, mint például az alkalmazásokért és az adatokért.

A szolgáltatás jól skálázható és az igényekhez illeszkedő kapacitást kínál. A modell lehetővé teszi, hogy egy cég bármikor IT-kapacitáshoz tudjon jutni – beruházás, telepítés és saját üzemeltetés nélkül, és csak azért az erőforrásért fizessen, amit valóban igénybe is vett.

Egy professzionális adatközpontban az üzemeltető személyzet folyamatosan a helyszínen dolgozik, tekintettel a kritikus infrastruktúrára. Így az IaaS-megoldást igénybe vevő cégeknek a saját biztonsági csapat kiépítésére sem kell időt, pénzt és energiát fordítaniuk.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik