Üzleti tippek

InnoMax: a járvány még inkább felértékelte a digitalizációt

Az Invitech májusban tizedik alkalommal osztotta ki az InnoMax innovációs díjakat a nonprofit szervezetek körében. A nyertesek szemléletükkel, mondhatni, megelőzték a jelenlegi járványhelyzetet, hiszen ők már a koronavírus előtt is az infokommunikációs fejlesztésekben látták a jövőt és a továbblépést.

„Amikor ezt a jubileumi pályáztatást elindítottuk tavaly ősszel, még nem is gondoltuk, milyen váratlan helyzet adódik idén tavasszal, amikor a civil szervezetek pályázatait értékeljük. Az InnoMax-pályázat célja, hogy az esélyegyenlőséget, az oktatást, az egészségügyet és a fenntarthatóságot támogassuk a digitalizáció és az infokommunikációs technológiák irányából. Napjainkban ez a trend teljes mértékben felértékelődött, hiszen akár a távmunkát, akár a felhőszolgáltatások térnyerését, akár a digitális oktatást nézzük, komoly szerepet kaptak ezek a megoldások a mindennapok továbbvitelében és működtetésében” – fejtette ki Marton László, az Invitech vállalati értékesítési vezérigazgató-helyettese, a zsűri tagja.

Marton László

„Talán még sosem volt olyan jelentősége a civil szervezetek digitális felkészültségének, mint napjainkban. A járvány is rámutatott, hogy aki a mai technológiai vívmányokat nem építi be a mindennapjaiba, a saját megoldásaiba, az egész egyszerűen lemarad. Látjuk a versenyszférában és a nonprofit szervezeteknél is, hogy azok, akik képesek voltak tevékenységüket vagy annak nagy részét az online térbe áthelyezni, sokkal gyorsabban és rugalmasabban tudtak alkalmazkodni a teljesen megváltozott környezethez” – tette hozzá.

Az új helyzethez az Invitech is gyorsan alkalmazkodott, mind ICT-szolgáltatóként, mind a pályázat kiírójaként. Épp ezért májusban rendhagyó módon az online térben adták át az elismeréseket, és a mintegy hatvan pályamunkából négy szervezetet díjaztak.

A nyertesek közül az Ajaki Tűzoltó Egyesület két díjat is nyert az önkéntes tűzoltókat segítő, riasztási láncot gyorsító applikációval, ugyanis a zsűri elismerése mellett a Facebookon megtartott közönségszavazást is megnyerték. InnoMax Díjat kapott az Igazgyöngy Alapítvány is, a projektötletük célja a hátrányos helyzetű gyermekek játszva tanulását segítő online felület kialakítása. A HappyHelp Nonprofit Közhasznú Kft. egy akadálymentesített online vizsgáztató szoftverrel nyerte el az elismerést, a Jel Alapítvány pedig egy online jelnyelvoktató oldallal pályázott sikeresen.

Nonprofit szervezetek kaptak forrást digitalizációra
Idén a járvány miatt rendhagyó módon osztották ki az Invitech InnoMax Díjakat.

A nyertesek a szakmai támogatáson felül díjanként 500 ezer forint anyagi támogatásban részesülnek. Marton László elmondta, hogy a pályázók számára a díjazottak közé való bekerülés a nagyobb publicitás miatt is fontos előrelépés lehet. A nagyobb médiafigyelemnek köszönhetően szélesebb körben megismerhetik a megoldásaikat, és azt a társadalmi csoportot, akikért ők nap mint nap szeretnének tenni.

„Az InnoMax Díj története régebben kezdődött, hiszen már tíz évre nyúlik vissza. Az elmúlt évtizedben összesen több mint 900 pályázat érkezett, és több mint száz díjat osztottunk ki. Fontos kiemelni, hogy a kiírást két éve megújítottuk, és míg korábban a nonprofit díj egyfajta mellékszál volt az üzleti díjak mellett, addig az utóbbi két évben már kizárólag a civil szektorra fókuszáltunk. Azért tartottuk fontosnak ezt a döntést, mert nagyon sok pályázat érkezik a nonprofit oldalról, és úgy gondoljuk, hogy az ő támogatásuk sokkal jobban érvényesül és még inkább fontosabb lesz” – emelte ki a vállalati értékesítési vezérigazgató-helyettes.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik