Üzleti tippek koronavírus

Mi vár a koronavírus miatti szerződésszegőkre?

Már most látható, hogy a járványnak nem csupán egészségügyi és gazdasági, hanem komoly jogi következményei is lesznek.

A bevezetett korlátozások miatt a légitársaságok és utazási irodák mellett immár egyre több termelő és kereskedelmi cég is képtelen eleget tenni szerződéses kötelezettségeinek. Magyarországon is gyorsan nő azoknak a társaságoknak a száma, amelyek vis maiorra hivatkozva kívánnak a szerződéses kötelezettségeik alól mentesülni. A felelősség alóli mentesülést azonban mindig egyedileg kell vizsgálni, az adott szerződés vis maior rendelkezései alapján – figyelmeztet a BDO Legal Jókay Ügyvédi Iroda.

Koronavírus: ezeket kell tudnia, ha külföldre utazna
Épp utazni készül? Akkor nyilván önt is foglalkoztatja, hogy hova nem ajánlott mostanság elindulni? És mire számíthat, ha esetleg ott rekedne egy karatén alá vett szállodában? Többek közt ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

A kínai hatóságok egyes intézkedései (például gyárak, logisztikai központok, vízi- és légikikötők határozatlan időre történő lezárása) előbb-utóbb egyre több magyarországi cég számára teszi lehetetlenné szerződéses kötelezettségeinek teljesítését.

Mivel Kína központi szerepet játszik a globális ellátási láncokban, a korlátozások számos területen – különösen a high-tech és háztartási árucikkek, gépgyártás, illetve a textil- és ruházat szektorokban – komoly fennakadást okozhatnak. Egy kínai beszállító kiesése az ellátási láncból nem csupán annak közvetlen magyarországi vevőjére, hanem a vevő külföldi megrendelőire is komoly hatást gyakorolhat.

Koronavírus: Dél-Koreában nőtt, Kínában csökkent az új fertőzöttek száma
Emellett Nigériában és Litvániában is megjelent már a betegség.

Ilyen körülmények között a formálisan „szerződést szegő” fél elvileg mentesülhet a szerződésszegéssel okozott kár megtérítésének kötelezettsége alól. Ennek sikere ugyanakkor függ attól, hogy a szerződéses jogviszonyra mely állam jogszabályait kell alkalmazni, illetve, hogy az adott szerződés milyen jogokat és kötelezettségeket telepít a vis maiorra hivatkozó félre.

Mit mond a Ptk.?

Ha a felek megállapodása a magyar jog szabályainak alkalmazásáról szól, akkor a Polgári Törvénykönyv vonatkozó rendelkezése az irányadó. Eszerint a szerződésszegéssel okozott károk megtérítésének kötelezettsége alól akkor mentesülhet a fél:

  • ha bizonyítja, hogy a szerződésszegést az ellenőrzési körén kívül eső, elháríthatatlan, kényszerítő jellegű, a szerződéskötés időpontjában előre nem látható körülmény (vis maior) okozta,
  • és nem volt elvárható, hogy a körülményt elkerülje, vagy az ezáltal okozott kárt elhárítsa. Tipikusan ilyen ellenőrzési körön kívüli esetek a természeti csapások, valamint a járványok is.

Gond lehet az idei szerződésekkel

A fentiekből következően nem lehet a felelősség alól mentesülni, ha a körülmény a szerződés megkötése időpontjában előrelátható volt. Az idei évben megkötött szerződések esetében ezért nehéz lesz a vis maiorra hivatkozni, mivel januárban már számolni lehetett a koronavírus miatti szállítási problémákkal és más fennakadásokkal.

Egy jogvita esetén a vis maiorra hivatkozó félnek bizonyítani kell, hogy ez a hivatkozása jogszerű volt, például, hogy a kínai beszállítója nem tudott teljesíteni a kínai gyárbezárás vagy a meghiúsult szállítmányozás miatt. És ez a körülmény vezetett a magyar fél szerződésszegő magatartásához – például a szállítási késedelemhez vagy annak teljes elmaradásához.

Bizonyítani kell a többi között, hogy a szerződésszegő féltől nem volt elvárható, hogy a kárt elhárítsa. Ha például a partner az alapanyagot kellő időben történő intézkedés mellett másik gyártótól is beszerezhette volna, és erre a szerződés feljogosította, akkor aligha fog mentesülni a következmények alól. Ésszerű feltételezés azonban, hogy minél közvetlenebb hatással van egy esemény egy szerződéses kötelezettségre, annál könnyebben bizonyítható, hogy a szerződésszegés valóban az ellenőrzési körön kívül eső körülmények következében történt – magyarázta Teleki Lóránt, a BDO Legal munkatársa.

Célszerű részletesen definiálni a vis maior esetek

„Egy ilyen jogvita gyakran elhúzódó, költséges folyamattá válhat, így annak hatékony rendezése szempontjából komoly segítség, ha a felek a szerződésükben a vis maior helyzeteket és a szükséges eljárásokat eleve minél konkrétabban szabályozzák” – hívja fel a figyelmet a szakértő.

Koronavírus: egyre súlyosbodhatnak a gazdasági károk
A kínai termeléskiesés heteken belül komolyan érinteni fogja Európát is.

Számtalan olyan szerződés van például hatályban, ahol tételesen felsorolták a vis maior eseteket, de az ellátási láncot befolyásoló világjárványt nem sorolták ebbe a körbe.

A szerződéses jogviszony sorsát a leggyakrabban az alábbi kikötések tehetik kiszámíthatóbbá:

  • az egyik fél vis maiorra való hivatkozása esetén a másik fél egyoldalúan felmondhatja a szerződést.
  • A szerződés bizonyos kötelezettségeinek teljesítését vis maior esetén a felek felfüggesztik, vagy annak módját megváltoztatják akár egy alternatív teljesítési mód által.
  • A teljesítés határideje meghosszabbodik.
  • Lehetőség nyílik vagy kötelezettség merül fel a szerződéses feltételek újratárgyalására.
  • Vis maior esetén főszabályként mindenki maga viseli az elszenvedett kárait, de szűk körben van gyakorlat a károk viselésének akár teljes áthárítására is.

Kiemelt kép: Luca Bruno / AP / MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik